Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vedoucí jezdec na Rally Dakar havaroval, Prokop poskočil na sedmé místo

, aktualizováno 12. ledna 2024, 8:20

Do náročných dvou dnů ve čtvrtek 11. ledna odstartovali účastníci Rally Dakar. Letošní novinka, která nese název 48h Chrono Stage a mezi účastníky vzbuzovala značné obavy, pořádně zamíchala kartami.

Ze hry o vítězství mezi automobily brzy vypadl domácí Jazíd Rádžhí. Do té doby vedoucí jezdec havaroval a tím se pořadí za ním posunulo, jihlavský závodník Martin Prokop se tak dostal na jedenáctou pozici a dle informací z tratě ve čtvrtek stahoval ztrátu na posádky v nejlepší desítce. Nakonec dojel devátý a v průběžném pořadí poskočil na sedmé místo. Rázem je reálné vylepšení loňského šestého místa, které je nejlepším českým výsledkem mezi automobily.

Šestá etapa byla ale speciální, trvala totiž dva dny. „Je to nová verze maratonské etapy, máme 570 kilometrů v dunách po dobu dvou dní. Čím více kilometrů ujedeme dneska, tím méně pojedeme zítra. Plán je takový, že se samozřejmě chceme dostat co nejdál. V šestnáct hodin se zastaví čas pro ty, co nechtějí jet dál, ale my doufáme, že máme sil dost,“ vysvětlil před startem Prokopův spolujezdec Viktor Chytka.

Spotřeba? 130 litrů

Sám jezdec dodal, že se musela mírně měnit pravidla, aby auta s turbem celou porci kilometrů zvládla. „Ta auta by to neujela, spotřeba je kolem sto třiceti litrů na sto kilometrů,“ uvedl Prokop. „Je vidět nervozita, spousta lidí neví, co je čeká, my taky ne. Bude to strašná porce kilometrů, kterou jsme ještě v poušti nikdy nejeli. Budeme bez informací a na signálu budeme nejdřív někdy zítra kolem poledne,“ řekl Prokop chvíli před startem.

46. Rally Dakar odstartovala 5. ledna, po dvou týdnech dojedou ti úspěšní do cíle 19. ledna. Na účastníky čekalo dvanáct etap včetně jedné 48-hodinové. Závodí se v Saúdské Arábii.

V závodě pokračuje i vysočinská posádka Tomáš Ouředníček a David Křípal, kteří byli po páté etapě hodně spokojení. „Podařilo se nám nasadit dobré tempo a první kamion jsme předjeli zhruba za 2 kilometry. Pak už jsme předjížděli jeden vůz na druhým,“ okomentoval etapu jezdec. Do závodu startovali s cílem Rally Dakar dokončit a tomu podřizují tempo, aktuálně se drží na 34. pozici.

Daří se i Čechům za volanty kamionů, Martin Macík i Aleš Loprais se drží mezi první trojkou, oba už dokázali vyhrát etapu. Souboj o vítězství, ve kterém je s nimi ještě obhájce prvenství Van Kasteren, je stále otevřený. V kategorii Classic pak středeční prvenství vyneslo na průběžné první místo posádku Klimčiw, Brož jedoucí na Škodě 130 LR.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook Martina Prokopa | Zdroj Facebook Martina Prokopa, Facebook Tomáše Ouředníčka

Štítky Rally Dakar, maratonská etapa, 48h Chrono Stage, Martin Prokop, Tomáš Ouředníček, Loprais, Macík, Klimčiw, Dakar, spotřeba

Vedoucí jezdec na Rally Dakar havaroval, Prokop poskočil na sedmé místo | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.