Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Z Telče se stalo jedno z center českého kroketu, místní závodníci sbírají úspěchy i na mezinárodním poli

Kroket, který se v západní Evropě vyvíjel už od 18. století, má svoji základnu i na Vysočině, Telč dokonce platí za jednu z bašt v rámci celé České republiky. A jejich talentovaní závodníci sbírají úspěchy na významných soutěžích i na mezinárodním poli.

Kroket začal do Evropy a k nám do České republiky pronikat až od devadesátých let minulého století. V současné době jsou jediná dvě regulérní kroketová hřiště v České republice v Telči na Vysočině. Tam začala kroket provozovat malá parta nadšenců, která získala podporu města Telče a Kraje Vysočina, což bylo základem pro vybudování vlastní základny a kurtů. Dnes se klub jmenuje Croquet club Dynamo Telč. Jedním ze zakladatelů je David Hajn, který je učitelem tělesné výchovy na základní škole v Telči.

Kroket se pravděpodobně na přelomu 18. a 19. století vyvinul z původní francouzské paille maille (pel mel). Odtud se hra dostala na britské ostrovy, kde zažila svůj obrovský rozmach. V roce 1867 se konala první soutěž pod názvem British Open. I když byl kroket vytlačován tenisem, vznikaly další kluby a v roce 1900 se tato hra stala sportem na Olympijských hrách v Paříži. Za zlatý věk kroketu se pak obecně považuje meziválečné období, kdy se pravidla upravila do podoby, kterou známe dnes.

„Jsme rádi, že máme s kým a kde trénovat. V současnosti máme deset mladých hráčů ve věkovém rozpětí 10 až 18 let. Jsou talentovaní a pro hru mají velké nadšení,“ popisuje David Hajn. To někteří předvádějí i na soutěžích, jejich výsledky se pak zapisují do českého golf kroketového žebříčku.

Z celkového počtu 52 hráčů v tabulce Asociace českomoravského kroketu zaujímají 14 míst hráči z telčského klubu a mezi šesti nejlepšími jim patří hned čtyři místa. Šestým místem se může pochlubit Nicole Kloiberová, která svůj talent srovnává ve čtrnácti letech s dospělými hráči a zároveň jí patří první místo v žebříčku hráčů do 17 let.

K čerstvým úspěchům Hajnových svěřenců patří výsledky dosažené na Mistrovství Evropy do 21 let v golf kroketu 2023, které se konalo od 16. do 20. srpna na kurtech lotyšských klubů Ikškile croquet club a SIG-LIG croquet club v Siguldě. Mistrovství se účastnilo 24 hráčů z pěti zemí. Českou republiku reprezentovalo osm hráčů, z toho tři z Telče.

„Pro naše mladé účastníky to byl první turnaj na evropské úrovni. Čtrnáctiletá Nicole Kloiberová se umístila na vynikajícím 9. místě. Největším překvapením byl její jedenáctiletý bratr Viktor, který skončil dvanáctý,“ uvedl k úspěchům hráčů David Hajn, trenér úspěšných hráčů z Telče a doplnil, že „tyto úspěchy přichází díky pravidelné přípravě právě na profesionálních kroketových kurtech, kde se nejmladší hráči potkávají každý pátek odpoledne od dubna do října.“

Česká výprava na Mistrovství Evropy v golf kroketu do 21 let. Foto: David Hajn.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ladislav Vlasák, David Hajn

Štítky kroket, Telč, mistrovství Evropy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Telče se stalo jedno z center českého kroketu, místní závodníci sbírají úspěchy i na mezinárodním poli | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.