Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Národní házená v Jihlavě oprašuje zašlou slávu. Muži po letech vybojovali druhou ligu, úvodní kolo se hraje v neděli

Více než stoletou tradici má v Jihlavě národní házená, posledních několik let však poněkud strádala. Blýská se však na dobré časy, A-tým si letos zahraje druhou celostátní ligu a rozrůstá se i mládežnická základna klubu Autonot Jihlava.

Málokdo ví, že že házenkářský oddíl SK Jihlava patří k zakládajícím oddílům Sportovního klubu s datem založení roku 1910. Původní hřiště se nacházelo v dnešním vnitrobloku Střední průmyslové školy, nad bývalým kinem Sokol, poslední desítky let se hraje na hřišti pod autobusovým nádražím.

Během historie zaznamenala jihlavská národní házená mnoho úspěchů na celorepublikovém poli. „Ženy i muži se pravidelně účastnili ligových soutěží, a to jak prvoligových, tak druholigových. Mezi Jihlaváky byla házená populárním sportem - podle některých zdrojů navštěvovalo zápasy až několik tisíc diváků,“ připomíná Luboš Nožička, dlouholetý hráč Autonotu Jihlava. 

Pozadu nezůstaly ani mládežnické týmy, ty získaly spoustu medailí i titulů v soutěžích mistrovství české republiky. „Dorostenecký tým, jehož značná část nyní přechází do mužů, v minulé sezóně získala ,,bramborovou medaili” na MČR. Tomu stejnému týmu v roce 2020, tehdy jako starším žákům, utekl titul Mistra ČR o jeden jediný gól,“ upozorňuje Nožička na novou líheň jihlavské házené.

Na tu si však v klubu museli nějakou dobu počkat. Před sedmi lety totiž došlo k situaci, kdy většina starších a zkušených hráčů ukončila kariéru a mladých hráčů byl nedostatek. Dlouho tedy nebyly na 2. ligu ambice. Jak bylo zmíněno výše, ve chvíli, kdy se začal tvořit silný tým v dorostu, uzrál čas zabojovat o druholigovou příslušnost.

„Motivací byla jednoznačně mnohem kvalitnější soutěž a taky nabírání potřebných zkušeností a zlepšování se, abychom mohli jednou třeba bojovat o postup do první ligy, která už se v Jihlavě nehrála pěknou řádku let,“ říká Jan Krpálek, kapitán současného týmu. 

Po šesti letech tak mohou Jihlavané navštívit druhou nejvyšší soutěž v republice, místní házenkáři v prvním kole narazí na Ostopovice, které v loňské sezóně skončily druhé. Zápas začíná v neděli 3. září od 10:30 na hřišti pod autobusovým nádražím. „Čeká nás tedy velmi těžký soupeř, ale zároveň se mohou diváci těšit na kvalitní a pohlednou národní házenou,“ věří v pěknou sportovní podívanou Krpálek.

"B" skupina druhé ligy, kterou Autonot Jihlava hraje, má jedenáct účastníků. Systém soutěže nařízuje týmům hrát dvakrát každý s každým, což dává dohromady dvacet zápasů. V zimní pauze se házenkáři přesouvají do haly, kde se konají přípravné turnaje, finále Českého poháru nebo Memoriál Josefa Volného, který je pojmenovaný po dlouholetém házenkáři, trenérovi a předsedovi oddílu, který se v minulosti zasloužil o prestiž a rozvoj jihlavské házené.

S budoucností to nevypadá špatně. V současné době má oddíl SK Autonot Jihlava v soutěžích zapojeno 8 družstev. Tři dospělá a 5 mládežnických. Muži “A” hrají 2. ligu, ženy a muži “B” jihomoravský oblastní přebor. „V mládežnických týmech vidí oddíl svoji budoucnost a proto jejich výchově věnujeme veškeré úsilí,“ uzavírá Luboš Nožička.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Štěpán Viktora

Štítky národní házená, Jihlava, Autonot, druhá liga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní házená v Jihlavě oprašuje zašlou slávu. Muži po letech vybojovali druhou ligu, úvodní kolo se hraje v neděli | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.