Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Historický úspěch dorostenek z Panské Lhoty. Na mistrovství ČR v požárním sportu skončily braly bronzové medaile

Skvělého úspěchu dosáhly na Mistrovství České republiky dorostenek v požárním sportu dobrovolné hasičky z Panské Lhoty. V enormní konkurenci vybojovaly v celkovém hodnocení třetí místo. Medaili přitom doposud historicky nikdo z okresu Jihlava v této kategorii nezískal.

Letošní republikové mistrovství dorostenek v požárním sportu se konalo v prvním červencovém týdnu v Domažlicích. Dívky z Panské Lhoty na Jihlavsku na něj musely postoupit přes okresní a krajské kolo, Vysočinu tak na těchto závodech reprezentovaly právě jenom ony. A ostudu neudělaly, vlastně úplně naopak – dosáhly na bronzové medaile, což v kategorii družstev nemá v jihlavském okrese obdoby.

Kraj Vysočina na Mistrovství České republiky dorostenek v požárním sportu reprezentovaly dobrovolné hasičky z Panské Lhoty v tomto složení: Věroslava Zelená, Nikola Musilová, Hana Karbanová, Anna Pejchalová, Lea Vilímová, Natali Michelfeitová, Petra Karbanová a Julie Němečková. V krajském kole bojovala za tým i Adéla Peštálová, v okresním Dorota Pešová.

„Na mistrovství jsme všichni odjeli s tím, že budeme usilovně bojovat a rvát se o ty nejlepší výsledky,“ říká trenér úspěšných dorostenek Michael Peštál. „Chtěli jsme především dobře reprezentovat náš kraj, okres, město i naši obec. Odjížděli plni očekávání a chtěli jsme nabrat nové zkušenosti.“

A sám asi v tu chvíli netušil, jak moc velkého úspěchu v Domažlicích dosáhnou. Jeho svěřenkyně zadělaly na parádní výsledek už v první disciplíně, štafetě 4 x 100 metrů s překážkami, kterou dokončily na úctyhodném třetím místě. „Holky tak přepsaly tak dějiny našeho sboru,“ chválí trenér, „a od té chvíle jsme věděli, že se budeme prát o příčky nejvyšší a že budeme bojovat až do samotného konce.“

Když dorostenky z Panské Lhoty v další disciplíně, individuálním běhu na 100 metrů s překážkami, finišovaly jako šesté, nacházely se před posledním závodem na děleném čtvrtém místě a tedy stále velmi blízko medaili. Vše tak musel rozhodnout požární útok.

První pokus se nepovedl, děvčata ale zmobilizovala všechny síly, po heroickém výkonu během druhého pokusu zapsala v disciplíně čtvrté místo, ale co bylo nejdůležitější, v celkovém hodnocení si zajistila historický bronz. Kov nejcennější slavil poměrně suverénně Bludov z Olomouckého kraje, druhé skončily dívky z Úněšova z Plzeňského kraje.

„Po nevydařeném prvním pokusu na nás všechny dopadla obrovská tíha, ale holky dokázaly něco, co před nimi od nás ještě nikdo jiný nedokázal. Přepisujeme dějiny a naše dorostenky se stávají prvním týmem v historii okresu Jihlava, který dokázal z MČR přivézt medaili v celkovém hodnocení. Sen se stal skutečností“ je hrdý trenér Michael Peštál, který dorostenky vede spolu se svým otcem Josefem.

Skvělý úspěch dívek z Panské Lhoty doceníme ještě více ve chvíli, když si uvědomíme, že obec má podle posledního sčítání jen 218 obyvatel. Velkou tradici místního sboru dobrovolných hasičů ukazuje i to, že má 93 členů, což je k počtu stálých obyvatel obrovský podíl. „Máme hodně mládeže, ale i ti, kteří nezávodí, pomáhají při organizaci závodů, ta zdejší hasičská komunita je silná,“ pochvaluje si Peštál.

„Touto cestou bychom chtěli všem poděkovat za obrovskou podporu, kterou jsme měli od našich rodin, známých a příbuzných. Děkujeme též všem našim sponzorům, vedení našeho sboru, okresnímu a krajskému svazu hasičů.“ Ti všichni se zařadili do dlouhé řady gratulantů. „Například včera jsme byli oceněni na brtnické radnici,“ dodává úspěšný trenér.

Trochu paradoxní v této souvislosti je, největší úspěch v historii ještě dorostenky nestačily společně oslavit. „Užili jsme si to na stadionu a pak v autobuse, ale až se holky vrátí z dovolených, uspořádáme společnou grilovačku,“ těší se Michael Peštál.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archív Michaela Peštála

Štítky hasičský sport, Panská Lhota, Mistrovství ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historický úspěch dorostenek z Panské Lhoty. Na mistrovství ČR v požárním sportu skončily braly bronzové medaile | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.