Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vlekaři na Vysočině použijí výdělek i na zaplacení dluhů z předchozí zimy. Letošní sezona prý nebyla ztrátová

Končící lyžařská sezona na Vysočině podle provozovatelů sjezdovek nebyla ztrátová. Z výdělku ale budou platit i dluhy z minulé zimy, kdy se kvůli protiepidemickým opatřením vleky a lanovky na kopcích prakticky nerozjely, i když tam bylo připraveno dost sněhu. Ani tuto zimu se nelyžovalo všude, mimo provoz zůstala například sjezdovka v Brtnici na Jihlavsku. Kvůli nedostatečným mrazům se tentokrát nepodařilo pro lezce vytvořit ani ledovou stěnu ve Víru na Žďársku.

Umělý ledopád se na skále u řeky Svratky nepovedlo udělat podruhé za 13 let. Pro vytvoření dostatečné vrstvy ledu by podle Slávka Matušky ze spolku Ledová stěna Vír muselo dost mrznout aspoň pět dní v řadě. „Paradoxně za celou tu zimu posledních 14 dní bylo nejchladnějších. Možná by se to podařilo i naledovat, ale vzhledem k tomu, jaké bylo datum, jsme to už nerozjížděli," řekl Slávek Matuška.

Kvůli tomu, že odpadla zimní sezona, odloží spolek plánované investice. Protože ale zase nemusí čekat na to, až odtaje led ze skály, může začít dřív přijímat zájemce o tři zajištěné cesty, takzvané via ferraty, které jsou ve Víru otevřené od jara do konce října.

Oslovení provozovatelé sjezdovek na Vysočině většinou poslední sezonu hodnotili jako průměrnou. Patřil mezi ně Pavel Havlíček ze sjezdovky Šacberk u Jihlavy, který podotkl, že počasí moc lyžařům nepřálo o vánočních svátcích a o jarních prázdninách na Vysočině. „Tato sezona nebude ztrátová, ale kolik toho dokáže sanovat z loňska, to ještě nevíme," uvedl Pavel Havlíček. Uvedl, že loni náhrada od státu pokryla polovinu nákladů sjezdovky, ale nebyly žádné tržby, protože se nedalo lyžovat.

Dražší nafta pro techniku 

„Proti loňsku, kdy to byl úplný propadák, to bylo dobré. Dá se říci, že sezona byla průměrná nebo mírně nadprůměrná," řekl Karel Klapač ze sjezdovky Harusův kopec v Novém Městě na Moravě. Podle něj bylo znát, že někteří lidé nepřišli lyžovat kvůli opatřením proti covidu-19, víc stojí elektřina a v závěru sezony zdražila nafta pro techniku, která udržovala svah. V červených číslech podle něj ale skiareál nebude.

„Já si myslím, že to byla normální průměrná sezona," řekl Vladimír Cháb ze sjezdovky na vrchu Čeřínek u Jihlavy. Kvůli větru byl skiareál dva dny bez elektřiny, kvůli oblevě musel po Novém roce znovu vyrobit hodně technického sněhu. Vydělané peníze podle Chába půjdou na dluhy minulých dvou sezon.

Na Čeřínku začal jezdit první vlek 10. prosince, den před Štědrým dnem se na Vysočině lyžovalo na třech sjezdovkách, kromě Čeřínku také na Šacberku a Harusově kopci. Nejvíc skiareálů bylo v provozu od poloviny ledna do začátku února, kdy si mohli lyžaři vybírat z 12 sjezdovek. Tento týden se ještě v tomto kraji lyžovalo na pěti svazích.

O délce provozu sjezdovek rozhodovalo i technické zázemí. Sjezdovku v Brtnici, která má jen dvě sněhová děla, se poslední zimu otevřít nepovedlo. Ve Vysoké u Havlíčkova Brodu se dalo lyžovat asi čtyři týdny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Skiareál Olešnice

Štítky vlek, skiareál, lyžování, sezona, počasí, rekreace, hory, Vysočina, sjezdovka, zima, Kraj Vysočina, Brtnice, Vír, okres Žďár nad Sázavou, okres Jihlava, kopec, Svratka, Štědrý den

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlekaři na Vysočině použijí výdělek i na zaplacení dluhů z předchozí zimy. Letošní sezona prý nebyla ztrátová | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.