Počasí dnes12 °C, zítra19 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Jaroslav Kulhavý si na domácím MS vyjel stříbro, popáté zvítězil Švýcar Nino Schurter

Biker Jaroslav Kulhavý získal na domácím mistrovství světa v Novém Městě na Moravě v olympijské disciplíně cross country stříbro. Už pátý titul v kariéře vybojoval Švýcar Nino Schurter, který obhajoval loňský triumf z Andorry. Vyrovnal se tak dnes třetímu Francouzi Julienu Absalonovi. Držitel loňského bronzu Ondřej Cink skončil čtvrtý.

Olympijský vítěz z Londýna Kulhavý získal třetí medaili ze světových šampionátů po zlatu z roku 2011 a stříbru (2010). Pro českou výpravu dobyl druhé stříbro z letošního MS po čtvrteční štafetě, jíž byl rovněž součástí.

Obhájce zlata Schurter předvedl skvělý závod a setřásl soupeře po polovině trati. Vedení bezpečně kontroloval a zvítězil s náskokem 17 vteřin před Kulhavým, jenž odjel Absalonovi během posledního z celkem šesti celých okruhů po úvodním zaváděcím. Francouz ztratil na vítěze půl minuty. Cink dojel se ztrátou dvou minut a 25 vteřin.

„Mistrovství světa doma může být jen jednou za život. Šel jsem do toho naplno, v žádné pasáži jsem se nešetřil. Byl jsem vpředu, ale bohužel mi v třetím kole spadl řetěz a ztratil jsem kontakt. Pak jsem tam s Absalonem dojel na čelo, ale Nino Schurter to udělal dobře takticky a okamžitě za to vzal. Nemohl jsem reagovat, s tím nešlo nic dělat,“ popsal Cink klíčové pasáže dramatického závodu, jež rozhodly o Schurterově návratu na trůn. 

Vizitka Jaroslava Kulhavého:

Datum a místo narození: 8. ledna 1985, Ústí nad Orlicí

Výška a váha: 187 cm, 77 kg

Klub/trenér: Specialized Racing Team/Viktor Zapletal

Největší úspěchy - kategorie elite: olympijský vítěz, mistr světa a dvojnásobný mistr Evropy

  • OH: 2012 (Londýn) - zlato
  • MS: 2011 (Champéry) - zlato, 2010 (Mont St. Anne) - stříbro (individuální závod) a bronz (štafeta), 2016 (Nové Město na Moravě) - 2x stříbro (individuální závod a štafeta), 2014 (Hafjell) - bronz (štafeta)
  • ME: 2010 (Haifa) a 2011 (Dohňany) - zlato

Ostatní kategorie: MS 2014 v maratonu horských kol (Pietermaritzburg) - zlato; ME 2007 (Cappadocia) - stříbro, MS 2007 (Fort William) - bronz (oboje do 23 let); juniorský mistr světa i Evropy (2003)

Ocenění: 3x vítěz domácí ankety Král cyklistiky (2010-12)

Rodina: svobodný

Ostatní: dlouhodobě nejlepší český biker, v posledních sezonách patří do absolutní světové špičky, a to přes zdravotní problémy, se kterými se potýkal; univerzální cyklista závodí od roku 1996, vedle horských kol i v silničních a cyklokrosových závodech; poprvé na sebe výrazněji upozornil o sedm let později, kdy se stal juniorským mistrem světa i Evropy; jeho premiérovou medailí z MS v kategorii elite bylo stříbro z roku 2010; v sezoně 2011 už dominoval, kromě MS a ME ovládl i celkové hodnocení Světového poháru; o rok později se mu tolik nedařilo, premiérové vítězství na velké mezinárodní akci si připsal až na OH v Londýně; již řadu let zvažuje přechod k silniční cyklistice, minimálně do nadcházejících her v Riu de Janeiro ale zůstal u horských kol; jako své záliby uvádí spánek, sport a rychlá auta; má vlastní webové stránky www.jaroslavkulhavy.cz.

Autoři | Foto www.mojecelebrity.cz

Štítky stříbrná medaile, Jaroslav Kulhavý, Nino Schurter, bronzová medaile, Julien Absalon, Ondřej Cink, olympijské hry, zlatá medaile, Nové Město na Moravě, Andorra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Kulhavý si na domácím MS vyjel stříbro, popáté zvítězil Švýcar Nino Schurter | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.