Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Před čtyřmi lety se stal olympijským vítězem. Vždy jsem o tom snil, říká Jihlavák Krpálek

Před čtyřmi lety jste jeho jméno možná ani neznali. Po olympiádě v Rio de Janeiro, která se konala v roce 2016, se to ale u většiny z nás změnilo. Řeč je o devětadvacetiletém judistovi Lukáši Krpálkovi, rodáku z Jihlavy, který na den přesně před třemi lety vybojoval zlatou medaili.

Krpálek na olympijském tatami zazářil v kategorii do 100 kilogramů. Úvodní kola náš reprezentant zvládl výborně takticky. Po vyřazení mistrů světa z minulých let se v semifinále utkal s judistickou světovou jedničkou a také uspěl. Ve finále ho čekal Ázerbájdžánec Gasimov. Svého posledního soupeře vyloženě přepral, když 25 sekund před koncem získal ippon. Česká republika tak ve čtvrtek 11. srpna 2016 krátce po 22. hodině slavila zisk zlaté medaile.

RIO 2016: Jihlavák Krpálek uspěl na olympijském tatami. Domů přiveze zlatou medaili!

Jihlavský judista Lukáš Krpálek si odváží z olympijského tatami v brazilské Carioce kategorii do 100 kg zlatou medaili. Úvodní kola náš reprezentant zvládl výborně takticky. Po vyřazení mistrů světa z minulých let se v semifinále utkal s...

Lukáš Krpálek s judem začínal v 6 letech v rodné Jihlavě pod vedením Josefa Šimáčka a později Pavla Šimáčka. V roce 2006 dosáhl svého prvního mezinárodního úspěchu, když na mistrovství Evropy dorostenců získal stříbrnou medaili. V juniorské reprezentaci tehdy vedené Petrem Lacinou se pohyboval od roku 2007 a od téhož roku přestoupil z Brna do Prahy. Od roku 2008 je členem klubu USK Praha na Folimance. Od roku 2009 přešel s trenérem Lacinou mezi seniory.

FOTOGALERIE: Na dvě tisícovky fanoušků vítaly v Jihlavě zlatého olympionika Lukáše Krpálka

Město Jihlava dneska podvečer přivítalo svého olympijského hrdinu, zlatého medailistu Lukáše Krpálka. Ten si udělal čas, aby dorazil do svého rodného města, ukázal svůj cenný kov a svým podpisem na autogramiádě rozradostnil spoustu svých fanoušků. ...

Po olympijských hrách v Riu v roce 2016 avizoval záměr startovat do nového olympijského cyklu ve vyšší těžké váze nad 100 kilogramů.

Judista Lukáš Krpálek, který byl na olympiádě v Riu českým vlajkonošem, má na svém kontě řadu dalších významných ocenění. V roce 2016 se stal, dle očekávání, Sportovcem roku.  Tradiční anketu s velkým náskokem ovládl před druhým kajakářem Josefem Dostálem a bronzovou biatlonistkou Gabrielou Koukalovou. Ukončil tak desetileté panování žen na trůnu českého sportu.

Lukáš Krpálek (* 15. listopadu 1990, Jihlava) je český judista, olympijský vítěz z roku 2016, mistr světa z roku 2014 a dvojnásobný mistr Evropy mezi seniory.

V roce 2016 a 2019 se stal vítězem ankety Sportovec roku o nejlepšího sportovce České republiky. Několikrát oceněný byl i v anketě Sportovec Kraje Vysočina.

Je ženatý, má dvě děti – čtyřletého syna Antonína a dvouletou dceru Marianu.

V květnu 2017 získal další významné ocenění, tentokrát spíše regionálního charakteru. Společně s Jiřím Jakešem se stal držitelem Ceny města Jihlavy.

Ceny nejlepším sportovcům jsou rozdány. Zazářili i Jihlaváci Krpálek s Prokopem

Rok se s rokem sešel a opět byla rozdána ocenění pro nejlepší sportovce a sportovní kolektivy na Vysočině. V odborné části ankety Sportovec Kraje Vysočina zvítězila mezi ženami atletka Hana Homolková z TJ Nové Město na Moravě, mezi jejíž loňské...

Krpálkovo olympijské vítězství doprovázela ze strany sportovních fanoušků velká euforie, judo získalo na popularitě. To se ukázalo i 25. srpna 2016 na jihlavském Masarykově náměstí, kde Krpálka se zlatou olympijskou medailí na krku přišly přivítat zhruba dvě tisícovky fanoušků.

„Je to pro mě pohádkový rok. Narodil se mi syn, mám úžasnou rodinu, která mě vždycky podporovala, byl jsem zvolen vlajkonošem české olympijské výpravy a potom ta medaile,“ popsal před čtyřmi lety fanouškům na jihlavském náměstí dojatý Lukáš Krpálek.

Vzpomínkou na Krpálkův úspěšný rok 2016 může být i píseň zpěvačky Olgy Lounové, která jihlavskému sportovci věnovala svou píseň Jsem medailista. Lukáš Krpálek má od roku 2016 i svou pamětní minci.  

„Letos se mi další velký sen nesplní, ale v příštím roce pro něj udělám zase vše, co bude v mých silách! Děkuji všem za vaši podporu a za to, že nás sportovce ženete dál!“ sdělil rodák z Jihlavy dnes ráno na svém facebookovém profilu.

Ohodnoť článek

Foto Dalibor Mašek, Lukáš Krpálek / Facebook, Youtube.com

Štítky Lukáš Krpálek, medaile, olympiáda, judo, výročí, Jihlava, olympijské hry, judista, Letní olympijské hry 2016, Rio de Janeiro, anketa, Česko, Evropa, Petr Lacina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před čtyřmi lety se stal olympijským vítězem. Vždy jsem o tom snil, říká Jihlavák Krpálek | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.