Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Prokop se na Dakaru cítil jako na D1 v pátek, přesto zajel v druhé etapě desátý nejlepší čas. Dařilo se i Čechům v kamionech

O deset míst vzhůru se výsledkovou listinou Rally Dakar po druhé etapě posouvá Martin Prokop z Jihlavy. O lepší čas ho připravili arogantní soupeři, za kterými musel jet sto šedesát kilometrů v prachu.

Očividně spokojený byl i přes komplikace český závodník v cíli nedělní etapy. „Shrek makal úplně parádně,“ řekl Martin Prokop na adresu auta a pochválil i navigátora Viktora Chytku. I on má svůj podíl na desátém místě v etapě, které posádku po nevydařené první etapě posunulo na pětadvacátou pozici mezi automobily.

Výsledek mohl být i lepší, Prokop s Chytkou ale doplatili na to, že startovali na své poměry nezvykle vzadu. „Vyžrali jsme si startovní pořadí. Chytli jsme se vláčku čtyř Francouzů a to bylo jak dé jednička z Prahy na Brno v pátek . Všichni v levým a nazdar,“ komentoval Prokop.

Nepomohl mu ani sentinel, což je zjednodušeně bezpečnostní siréna, která má usnadnit předjíždění pomalých aut. „Oni vůbec nereagovali na sentinel, úplná arogance, to musím říct, že tohle se vepředu neděje, kluci vzadu jsou velcí pašáci a nepouští,“ prohlásil ironicky Prokop. Jelikož on není jezdec, co by riskantně vjížděl do oblak prachu a doufal, že tam nebude žádná nástraha, musel čekat.

Sto šedesát kilometrů jel za soupeři pomalejším tempem, než jakého by byl schopen při volné cestě. Až když Francouzi špatně odbočili, dostal se před ně. A šedesát kilometrů před cílem se situace opakovala, to pro změnu dojel argentinskou toyotu, který o českém závodníkovi údajně nevěděl.

Ouředníček poprvé s novým autem v dunách

S nástrahami tratě se úplně vypořádává i další posádka z Vysočiny, Tomáš Ouředníček z Velkého Meziříčí navigovaný Davidem Křípalem z Kamenice. Ti zažili nepříjemný incident v prologu, kdy se srazili se soupeřem jedoucím v protisměru. Toyotu se ale podařilo upravit a po neděli jsou na čtyřiatřicátém místě.

Nedělní etapa se vydařila i Čechům v kategorii kamionů. Aleš Loprais bojoval o vítězství, nakonec skončil druhý, Martin Macík třetí a stejné pozice jim patří i v průběžném pořadí. Mírně naopak klesl Jaroslav Valtr starší, který je nyní pátý. V popředí je i nejlepší český motorkář, Martin Michek uzavírá první desítku

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Rally Dakar, Martin Prokop, Tomáš Ouředníček, Loprais, Macík, Michek, Dakar, dálnice D1

Prokop se na Dakaru cítil jako na D1 v pátek, přesto zajel v druhé etapě desátý nejlepší čas. Dařilo se i Čechům v kamionech | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.