Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: Kriminalisté dopadli zloděje, který vykradl dvacet aut. Podívejte se na jednu z krádeží

Až pět let za mřížemi může strávit pětačtyřicetiletý muž, který vykradl dvacet vozidel, většina jich byla zaparkovaná v Jihlavě. Jeho dopadení nebylo vůbec snadné, protože vždy použil sofistikované elektronické zařízení.

Uvedený zloděj si bral na pomoc ještě jednoho komplice. Jejich dopadení proběhlo ve středu 27. dubna. Ke krádežím docházelo převážně v Jihlavě od loňského podzimu.

„Oba podezřelé muže zadrželi ve spolupráci s policejní speciální jednotnou Dukovany v dopoledních hodinách v obci na Znojemsku, kde projížděli s vozidlem VW. Zadržení muži zamířili v doprovodu kriminalistů do Jihlavy, kde byli oba umístěni do policejních cel,“ popisuje Jana Kroutilová, mluvčí policistů.

Kriminalisté prohlédli dvě vozidla, která pětačtyřicetiletý muž využíval. Dále provedli domovní prohlídku v rodinném domě v obci na Znojemsku, kde obviněný muž pobýval. „Zajistili jsme předměty, u kterých vzniklo podezření, že byly použity při páchání trestné činnosti, nebo byly trestnou činnosti získány, mimo jiné speciální elektronické zařízení umožňující otevřít vozidla různých značek," dodal Václav Tecl, komisař oddělení obecné kriminality.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání obou zadržených mužů, oba z Brněnska. „Pětačtyřicetiletý muž byl obviněn ze spáchání pokračujícího přečinu krádeže a dále přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ řekl Jakub Pivoňka, vedoucí oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, druhý, o rok starší, obviněný muž je trestně stíhán v souvislosti se spácháním přečinu krádeže ve spolupachatelství.

Oba muži byli v minulosti za majetkovou trestnou činnost již opakovaně soudně trestáni a odpykali si i nepodmíněné tresty odnětí svobody. Šestačtyřicetiletý muž opustil brány věznice teprve vloni a až do poloviny příštího roku je ve zkušební době podmíněného propuštění.

Pětačtyřicetiletý muž je obviněn z toho, že se v době od loňského podzimu vloupal celkem do dvou desítek vozidel. Většinu krádeží spáchal v Jihlavě, kam vyjížděl za účelem snadného obohacení sám. „Dále se vloupal do jednoho vozidla v Českých Budějovicích a do pěti v Jindřichově Hradci, kde s ním v některých případech na krádeži spolupracoval ještě jeho komplic. Obviněný muž se zaměřil na parkoviště u obchodních domů, kde si vybíral cíl mezi přijíždějícími vozidly. Při krádežích postupoval plánovaně, když si auto vybral, postupoval obezřetně, překonal zabezpečení a do automobilu se vloupal bez jeho poškození, čímž nevzbuzoval u osob v okolí žádné podezření,“ popisuje Kroutilová.

Vozidla poté rychle prohledal a odnášel si z nich věci, které zde řidiči při odchodu zanechali. Jednalo se nejčastěji o peněženky, notebooky, zavazadla a nářadí. Nejvyšší škodu způsobil v prosinci v Jihlavě při vloupání do vozidla Peugeot, kde majiteli způsobil škodu za více než sto tisíc korun. V říjnu se obviněný muž v Jihlavě vloupal do automobilu VW a odnesl si peněženku s platební kartou, kterou následně ještě zneužil. Majitel mu totiž krádež zjednodušil navíc tím, že měl u karty napsaný PIN kód, z účtu muž vybral dvacet tisíc korun a o další výběr se neúspěšně pokusil.

Řidiči si ničeho nevšimli 

„Mezi vloupáními byly i případy, kdy muž úspěšný nebyl, v autě nic cenného nenašel a odešel s nepořízenou. Někteří řidiči tak ani nezaznamenali, že jejich vozidlo někdo otevřel a prohledal, když se k autu vrátili, odjeli bez zjištění, že k vloupání vůbec došlo. Většinou ale čekalo na osádku vozidla, do kterého se muž vloupal, při návratu velmi nepříjemné překvapení a následné starosti. V souvislosti s tímto případem proto policisté opět připomínají, že vozidlo není vhodné místo, kde by měl řidič a jeho spolujedoucí při odchodu nechávat svoje cenné věci,“ upozorňuje Jana Kroutilová.

Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného pětačtyřicetiletého muže do vazby. Na základě rozhodnutí soudu byl muž vzat do vazby a policisté ho eskortovali do věznice. Druhý obviněný muž je stíhán na svobodě a kriminalisté ho po provedení všech nezbytných úkonů ze zadržení propustili.

Případ kriminalisté dále vyšetřují. Za trestnou činnost hrozí pětačtyřicetiletému muži trest odnětí svobody až na pět let, jeho spolupachatel může být potrestán až tříletým pobytem za mřížemi.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky kriminalisté, krádež, vloupání, Jihlava, kriminalita, Volkswagen, okres Znojmo, Dukovany, Peugeot

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Kriminalisté dopadli zloděje, který vykradl dvacet aut. Podívejte se na jednu z krádeží | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.