Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Řidiči na Vysočině se na Silvestra a Nový rok nevyhýbali alkoholu. Některé odhalili policisté

Na silnicích Vysočiny byly na Silvestra i Nový rok k vidění policejní hlídky. Kontrolovaly, jestli za volant neusedali řidiči pod vlivem alkoholu. Několik takových jich odhalily, mezi hříšníky byl i jeden cyklista.

První kontrola proběhla na Jihlavsku. Týkala se devětatřicetiletého muže z Jihlavska. „Ačkoli mu bylo z rozhodnutí o odnětí řidičského oprávnění z důvodu ztráty zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel odebráno v lednu v roce 2016 řidičské oprávnění magistrátem města Jihlavy, muž přesto usedl za volant. Na Silvestra kolem půl desáté v noci v obci Větrný Jeníkov řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Toyota. Vozidlo v rámci běžného výkonu služby a dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu kontrolovala policejní hlídka,“ popsala Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Policisté lustrací v příslušných databázích zjistili, že má platný zákaz řízení všech motorových vozidel a dále při kontrole vzniklo důvodné podezření, že je ovlivněn návykovou látkou. Řidič se na výzvu podrobil dechové zkoušce, jejíž výsledek byl pozitivní -   1,03 promile alkoholu v dechu. Opakovaná dechová zkouška byla také pozitivní a vykázala hodnotu 0,98 promile alkoholu v dechu.

„Muž se následně podrobil ve zdravotnickém zařízení v lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu - žilní krve. Právní kvalifikace jízdy pod vlivem alkoholu bude stanovena poté, co policisté obdrží výsledky rozboru krve,“ dodala Čírtková.

V Jihlavě nadýchal skoro tři promile 

Další hříšník byl odhalen i další den, tedy na Nový rok 1. ledna v krajské Jihlavě v 11 hodin dopoledne.

„Řidič s vozidlem Opel Astra projížděl po ulici Znojemská v Jihlavě, kde ho zastavili k provedení silniční kontroly policisté.  Při dopravní kontrole řidiče vyzvali k předložení dokladů potřebných k řízení a provozu vozidla a poté k podrobení se dechové zkoušce. Její výsledek byl pozitivní -  2,57 promile alkoholu v dechu. Pozitivní výsledek měla také opakovaná dechová zkouška - 2,56 promile alkoholu v dechu,“ popsala mluvčí Čírtková.

Policisté silně opilému čtyřiatřicetiletému muži zakázali další jízdu a zadrželi mu řidičský průkaz. Muž je podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, proto policisté zahájili úkony trestního řízení.

Opilý cyklista skončil v třebíčské nemocnici 

To, že alkohol nepatří ani za řídítka jízdního kola, si zřejmě nemyslí dvaasedmdesátiletý muž, který pod vlivem alkoholu boural na Nový rok kolem půl jedenácté dopoledne. Nehoda byla policii nahlášena v Třebíči na vyústění cyklostezky s místní komunikaci v blízkosti rybníku Zámiš.

„Havaroval zde dvaasedmdesátiletý cyklista jedoucí na svém jízdním kole ve směru od rybníku Zámiš k začátku cyklostezky. Cyklista při odbočování z místní komunikace na cyklostezku nepřizpůsobil rychlost jízdy zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a dále povětrnostním podmínkám, konkrétně náledí na komunikaci, dostal smyk a s kolem havaroval. Při jízdě na jízdním kole měl na sobě přilbu,“ řekla k této události Dana Čírtková.

Cyklista se při nehodě lehce zranil, na místě byl proto ošetřen zdravotníky a následně byl převezen do Nemocnice Třebíč k dalšímu vyšetření. „U cyklisty policisté na místě provedli orientační dechovou zkoušku, která byla s pozitivním výsledkem, a to s hodnotou 0,49 promile alkoholu v dechu. Následně bylo nařízeno lékařské vyšetření spojené s odběrem krve, kterému se cyklista dobrovolně podrobil,“ dodala závěrem Dana Čírtková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky alkohol, řidič, silvestr, nový rok, kontrola, hlídka, policie, cyklista, Kraj Vysočina, Jihlava, okres Jihlava, Toyota, Větrný Jeníkov, Nemocnice Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči na Vysočině se na Silvestra a Nový rok nevyhýbali alkoholu. Některé odhalili policisté | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.