Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Vysočině se počet případů covidu v posledním týdnu víc než zdvojnásobil. Nakažených je 20 zdravotníků

Na Vysočině se v posledních sedmi dnech počet lidí nakažených koronavirem víc než zdvojnásobil. Testy potvrdily 343 případů, zatímco v prvním červencovém týdnu jich bylo 130. Podle údajů ministerstva zdravotnictví patří i tak Vysočina mezi čtyři kraje v Česku s nejnižším přírůstkem nakažených. Žádný nakažený tento měsíc na Vysočině nezemřel. Nemocnice v Jihlavě vyzvala návštěvníky, aby nosili respirátory. 

V krajských nemocnicích bylo na konco uplynulého týdne 19 pacientů s covidem. Jeden z hospitalizovaných byl na jednotce intenzivní péče a jeden potřeboval umělou plicní ventilaci. Zbývající nakažení pacienti leželi v nemocnicích na standardních lůžkách. „Není to ještě nic takového, co by nás mělo nějak výrazně znepokojovat, ale sledujeme to každý den a domlouváme se," řekl Vladimír Novotný (ČSSD), náměstek hejtmana pro zdravotnictví. Podle něj je zatím na jednotlivých zařízeních, aby podle míry rizika zvážila, jestli například u návštěv zavedou nošení respirátorů.

Jihlavská nemocnice požádala návštěvníky o nošení respirátorů FFP2 dnes dopoledne. Pokud se lidé necítí dobře, na návštěvy by tam chodit neměli. Nakažených pacientů podle mluvčí leží v nemocnici jen několik, ale začíná se zvyšovat počet pozitivně testovaných v odběrovém stanu. Otevřený je teď jeden den v týdnu.

Proticovidová opatření znovu na scéně. Návštěvy mohou do jihlavské nemocnice pouze s respirátorem

Zdravotnická zařízení reagují na zhoršující se epidemiologickou situaci koronaviru. Jihlavská nemocnice žádá všechny osoby, které do ní míří za svými blízkými, aby měly po dobu návštěvy nasazeny respirátory.

Nakažení přibývají rychleji než ve stejné době před rokem, kdy se ve druhém červencovém týdnu covidem-19 nakazilo 59 lidí z Kraje Vysočina. V okresech Vysočiny přibylo v posledních sedmi dnech nejvíc lidí s covidem-19 na Žďársku, kde byla nemoc potvrzená u 106 lidí. Nejméně, 43 případů, přibylo na Třebíčsku.

Na Vysočině potvrdily testy v uplynulém týdnu 67 případů nákazy na 100 tisíc obyvatel. Nižší přírůstek měly v tomto přepočtu v Česku jen Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj a Olomoucký kraj. Nejvíc nakažených přibylo v Praze, kde se prokázalo 188 případů na 100 tisíc obyvatel.

Hygienici na Vysočině evidují nakažené i mezi pracovníky zdravotnických a sociálních zařízení, nakažených zdravotníků byly dvě desítky. „Potom doporučujeme přijmout protiepidemická opatření, jako je nošení respirátorů, zvýšená hygiena rukou, používání dezinfekce a hlavně časté větrání," uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Jana Böhmová. Přijmout tato opatření nyní hygienici doporučili dvěma sociálním zařízením v kraji.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) doporučil nošení roušek ve zdravotnických zařízeních a veřejné dopravě. Stát se nechystá přijímat žádná preventivní opatření, protože nehrozí přetížení nemocnic.

Od začátku koronavirové epidemie na jaře 2020 zemřelo na Vysočině v souvislosti s tímto onemocněním 1754 lidí. Letos v červenci podle statistik ministerstva zdravotnictví nikdo nezemřel, v červnu souviselo na Vysočině s touto nemocí jedno úmrtí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky covid, koronavirus, statistika, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, respirátor, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Lékárenský komplex Jihlava, Česko, pacient, Vladimír Novotný, ČSSD, Vlastimil Válek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se počet případů covidu v posledním týdnu víc než zdvojnásobil. Nakažených je 20 zdravotníků | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.