Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Hrazených testů na covid se na Vysočině udělala desetina ve srovnání s loňským rokem

Za březen se nechalo v krajských nemocnicích a laboratořích, které mají smlouvu s Krajem Vysočina, za úhradu testovat na koronavirus 489 lidí. Je to desetina těch, kteří za testy na covid-19 platili před rokem. Za testy v březnu lidé zaplatili asi 236 tisíc korun, v březnu 2021 to bylo asi 4,7 milionu korun. Registrace a uhrazení testu jsou možné jen přes krajskou aplikaci. Získané peníze budou rozhodnutím krajské rady přeposlány jednotlivým zdravotnickým zařízením.

V únoru podstoupilo placené testy 1459 samoplátců. PCR testy začaly krajské nemocnice nabízet postupně od 5. května 2020. Možnost zjistit protilátky na covid-19 ze vzorku krve začala jako první nabízet Nemocnice Nové Město na Moravě v prosinci 2020. Nyní test protilátek dělají i ostatní krajské nemocnice. Test stojí 500 korun, hrazený PCR test vyjde na 853 korun. Placený antigenní test vyjde na 201 korun. Zdarma je testování pro ty, kterým kvůli příznakům nemoci lékař vystaví žádanku k testu.

Termín téměř ihned, případně do druhého dne 

Denně se může v krajských nemocnicích a soukromých laboratořích v kraji testovat asi 1000 lidí, kapacity jsou volné hned v den objednání nebo v následujícím dni, vyplývá z informací Kraje Vysočina.

Od začátku pandemie covidu-19 se v kraji podle ministerstva zdravotnictví nakazilo 176 tisíc lidí, je to 35 procent obyvatel Vysočiny. Úmrtí v souvislosti s covidem-19 eviduje na Vysočině ministerstvo 1732. Potvrzených případů na 100 tisíc obyvatel bylo v kraji v uplynulém týdnu 238, na počátku března to bylo při stejném přepočtu nemocných asi 570.

Kvůli zlepšující se epidemické situaci nebude od čtvrtka už povinné nosit respirátory ve veřejné dopravě. Dýchací cesty si lidé musí nadále zakrývat ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách, tuto povinnost by chtěl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zrušit na přelomu dubna a května. Záležet bude ale na vývoji epidemie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky test, covid, koronavirus, Vysočina, COVID-19, Kraj Vysočina, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace, pandemie covidu-19, Vlastimil Válek, TOP 09, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrazených testů na covid se na Vysočině udělala desetina ve srovnání s loňským rokem | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.