Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Na Vysočině se covid v posledním týdnu prokázal u 4481 lidí, zemřelo jich 34. Na ventilaci leží 27 pacientů

Nárůst nakažených covidem-19 na Vysočině v posledních dvou týdnech zpomaloval, přesto je teď mezi kraji v Česku nejvyšší. V uplynulých sedmi dnech prokázaly testy nákazu u 4481 lidí, což je o pětinu nižší růst než o týden dřív, kdy bylo 5624 nově nakažených. Podle pátečních údajů ministerstva zdravotnictví od minulého pátku v tomto kraji zemřelo 34 nakažených lidí.

V přepočtu na 100 tisíc obyvatel přibylo na Vysočině v posledním týdnu 881 potvrzených případů nákazy, nejvíc mezi kraji. Přes 800 nových případů bylo v tomto porovnání už jen v Libereckém kraji. Nejnižší přírůstek měl Karlovarský kraj, kde v posledním týdnu připadlo 362 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Zemřelých zatím na Vysočině přibývá. Od začátku tohoto měsíce zemřelo na Vysočině 75 lidí, u nichž se potvrdil covid-19. V listopadu bylo v kraji v souvislosti s touto nákazou 71 úmrtí, zatímco letos v říjnu zemřeli čtyři lidé a v září dva.

V nemocnicích kraje bylo ve čtvrtek 258 pacientů s covidem-19 na standardních lůžkách, na jednotkách intenzitní péče leželo 18 nakažených lidí a umělou plicní ventilaci potřebovalo 27 hospitalizovaných. Vyplývá to z údajů, které poskytl krajský úřad.

Krizový štáb Vysočiny: Situace se zlepšuje, covid pozitivní jsou vězni v Rapoticích

Krizový štáb Kraje Vysočina dnes opět zasednul, aby projednal aktuální situaci v oblasti covidové pandemie. Přečtěte si ty nejdůležitější body, které se dnes projednávaly.

V nemocnicích v Havlíčkově Brodě a Jihlavě pomáhají od 23. listopadu s péčí o pacienty s covidem-19 vojáci, o dva dny později nastoupili i do Nemocnice Třebíč. V pelhřimovské nemocnici začali tento týden pomáhat dva dobrovolní hasiči. Vojáci budou ve třech krajských nemocnicích pomáhat minimálně do 3. ledna příštího roku. Podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Vladimíra Novotného budou ale nemocnice žádat o prodloužení armádní pomoci o dalších 14 dní.

Podle krajské hygienické stanice je teď více nakažených v léčebně dlouhodobě nemocných v Počátkách. Pozitivních klientů je tam 27 a dva zaměstnanci. Byla tam nastavena protiepidemická opatření, pokračuje testování rizikových kontaktů. Uvedla to mluvčí krajských hygieniků Jana Böhmová. Mírně podle hygieniků klesá pozitivita testů ve školách, nicméně stále platí, že školy jsou místem s nejvyšším podílem na nařízených izolacích a karanténách. Z okresů Vysočiny bylo v posledním týdnu nejvíc nakažených na Žďársku.

Od začátku epidemie se na Vysočině covid-19 prokázal u 113 031 lidí, což odpovídá 22 procentům obyvatel kraje. Zemřelo 1538 lidí, u nichž se toto onemocnění potvrdilo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky covid, koronavirus, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, pacient, infekční onemocnění, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, Vladimír Novotný, Liberecký kraj, Karlovarský kraj, Nemocnice Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se covid v posledním týdnu prokázal u 4481 lidí, zemřelo jich 34. Na ventilaci leží 27 pacientů | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.