Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Vysočině je u praktiků o očkování proti covidu zájem. Někde mají plno do poloviny prosince

U praktických lékařů na Vysočině je o očkování proti covidu-19 zájem. Termíny mají někde zamluvené do poloviny prosince. V Moravských Budějovicích se dnes otevřela ordinace i pro neregistrované.

Bez registrace se dnes v Moravských Budějovicích očkovalo také v ordinaci Elišky Navrátilové. Očkování je určeno široké veřejnosti, vlastní pacienty očkuje ordinace průběžně. Připraveno je 150 dávek vakcíny. Očkovat budou dvě lékařky, očekávají, že zájem bude velký. V plánu mají očkovat veřejnost i 20. prosince.

Podle informací Kraje Vysočina se do očkování v kraji zapojila asi čtvrtina všech praktických lékařů. Podle lékařky Ireny Prudké, která je okresní představitelkou Sdružení praktických lékařů, je to ale na Žďársku víc, takřka polovina. Sama očkuje denně už asi tři týdny. Velké jednorázové očkování bez registrace neorganizuje, ale podává vakcínu i těm, kteří nejsou jejími stálými pacienty. „Když třeba přijde pán, který je naším pacientem, s manželkou, která k nám běžně nechodí, ale má zájem se očkovat, tak ji taky oočkujeme," řekla Irena Prudká.

Situace se podle ní zlepšila díky snížení počtu dávek v balení očkovací látky. „Teď je to bez problémů. Když objednáme Pfizer/BioNTech, přijde minimum 30 dávek, to je úplně v pohodě," řekla Prudká. V pondělí očkuje 12 lidí, v ostatní dny 18 lidí. V ordinaci se teď podle ní podávají hlavně třetí dávky. „Protože to stáhli (interval mezi druhou a třetí dávkou) u lidí nad 60 let na pět měsíců, tak dneska volá hodně lidí, máme termíny zamluvené až do 13. prosince," řekla Prudká.

Za listopad přes 43 tisíc dávek 

V kraji je přes 300 ordinací praktických lékařů. Zjara se jich do očkování chtělo zapojit asi 200, uvedl dříve jejich krajský šéf Tomáš Nosek. Praktičtí lékaři poté kritizovali způsob distribuce očkovacích látek, příliš velké balení nedokázali včas zpracovat.

Každý další lékař, který svým pacientům nabídne očkování proti covid-19, se stane důležitým a nezbytným článkem v boji s pandemií. Vysokou proočkovanost obyvatel a zejména rychlé podání posilujících dávek vidím v tuto chvíli jako jedinou cestu z kritických čísel nově nakažených i smutných statistik úmrtí,“ uvedl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Na Vysočině s půl milionem obyvatel bylo zatím podáno asi 605 tisíc dávek očkování, dvě dávky dostalo asi 274 tisíc lidí, třetí dávku má přes 30 tisíc lidí. V říjnu zdravotníci podali asi 13 700 dávek, za listopad to zatím bylo přes 43 tisíc dávek. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky covid, koronavirus, praktik, ordinace, očkování, Vysočina, Kraj Vysočina, očkování proti COVID-19, praktický lékař, pacient, Moravské Budějovice, Tomáš Nosek, Vítězslav Schrek, Pfizer, BioNTech, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině je u praktiků o očkování proti covidu zájem. Někde mají plno do poloviny prosince | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.