Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dvě nemocnice na Vysočině požádaly o pomoc armádu. Vojáci se zapojí do odběrů i do chodu na oddělení

Dvě z pěti nemocnic v Kraji Vysočina v pondělí 15. listopadu oficiální cestou požádaly o výpomoc Armádu ČR. Nemocnice Třebíč nutně potřebuje dvě osoby do odběrového stanu, Nemocnice Havlíčkův Brod si vyžádala dvě osoby do odběrového stanu a deset vojáků na oddělení. Výpomoc je vyžádána od 18. listopadu, prozatím na jeden měsíc.

„Pokud jde o Nemocnici Pelhřimov, její vedení v tuto chvíli vyhodnocuje naléhavost aktuální situace a o výpomoc požádají podle vývoje počtu hospitalizovaných v následujících dnech. Výpomoc armády byla vyžádána z důvodu kapacitních problémů na straně Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina, na který se o pomoc standardně obracíme,“ uvedl po jednání pracovní Covid skupiny Kraje Vysočina náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Stále platí, že krajské nemocnice zřizované Krajem Vysočina zajišťují téměř absolutní většinu péče o naléhavé covidové případy, testování i očkovaní, a to se stejným týmem.

Pokud jde o testování, jsou v regionu denně k dispozici až 3 tisíce odběrů PCR testů. Termíny jsou k dispozici podle vybraného místa téměř okamžitě, ale jsou i místa, kde se v těchto dnech čekalo na odběr 6 dní. „Situace se komplikovala na odběrovém místě v Třebíči, kde nyní dojde k posílení týmu, čekací doby na testy u krajem neprovozovaných odběrových míst nejsme schopni ovlivnit. Ale i tak jsme za jejich kapacity rádi,“ upozorňuje Vladimír Novotný s tím, že oproti srpnu letošního roku v systému nyní denně figuruje o 1300 PCR testů více.

Naopak klesl zájem o antigenní testování. „Denně je k dispozici až pět set termínů, což je o polovinu méně než v srpnu. Na antigenní testy se nečeká, výjimkou je testovací místo v Havlíčkově Brodě,“ dodala Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky covid, koronavirus, armáda, pomoc, nemocnice, Kraj Vysočina, Armáda České republiky, Nemocnice Třebíč, Nemocnice Havlíčkův Brod, Vladimír Novotný, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě nemocnice na Vysočině požádaly o pomoc armádu. Vojáci se zapojí do odběrů i do chodu na oddělení | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.