Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Covid na Vysočině prokázaly testy v tomto týdnu u 166 lidí, jeden zemřel

Na Vysočině prokázaly testy v posledním týdnu covid-19 u 166 lidí, je to o deset méně než v týdnu předtím. Jeden nakažený člověk zemřel. Podle dnešních údajů ministerstva zdravotnictví byla Vysočina i tak mezi pěti kraji s nižším přírůstkem nakažených. V nemocnicích spravovaných krajem dnes leží 13 pacientů, dva z nich jsou na jednotce intenzivní péče a dva potřebují umělou plicní ventilaci.

Nejvíc se podle ředitelky protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Hany Pavlasové nákaza šíří mezi mladšími lidmi, od 12 do 18 let a v posledních dvou dnech přibývá pozitivních i mezi mladšími dětmi. V karanténě jsou podle ní jen některé školní kolektivy, žádná škola zavřená není.

Na Vysočině potvrdily testy v posledních sedmi dnech 39 případů nákazy v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Nejvíc nakažených přibylo při stejném porovnání v Moravskoslezském kraji, kde jich bylo 117. Následoval Jihočeský kraj se 111 případy. Nejnižší přírůstek měl v minulých sedmi dnech Liberecký a Královéhradecký kraj, kde byl covid-19 potvrzen u 23 lidí na 100 tisíc obyvatel.

V okresech Kraje Vysočina se nákaza v posledním týdnu nejrychleji šířila na Třebíčsku, kde onemocnělo 56 lidí. Naopak na Havlíčkobrodsku přibylo jen 18 nakažených.

Počet nakažených, kteří museli být hospitalizovaný, se podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Vladimíra Novotného (ČSSD) tento týden v krajských nemocnicích poprvé po dlouhé době dostal nad deset. Poprvé tuto hranici překonal 12. října, kdy se nemocnice staraly o 13 lidí, z toho 10 na standardních lůžkách. Ke stejnému dni před rokem bylo kvůli covidu-19 v nemocnicích 210 lidí, z toho na standardních lůžkách 179.

Při krajském úřadu začala znovu pracovat odborná covidová skupina Podle Novotného v ní působí lidé z vedení nemocnic, integrovaného záchranného systému, krajské hygienické stanice i státního veterinárního ústavu. Aktuálně řeší především logistiku a technický stav odběrových stanů a jejich připravenost pro masivnější využití nebo podmínky pro případnou aktivaci odběrové sanitky.

Očkování bylo podle ministerstva zdravotnictví vykázáno na Vysočině 550 825. Třetí dávku vakcíny zatím dostalo 762 lidí. V první řadě ji dostávali zdravotníci. V sociálních službách se o očkování klientů a zaměstnanců podle kraje postarají praktičtí lékaři nebo mobilní očkovací týmy krajských nemocnic, případně společnost Podané ruce. Třetí dávku zatím dostalo 80 lidí starších 70 let.

Od začátku epidemie se na Vysočině covidem-19 nakazilo 81 316 lidí, což je přibližně 16 obyvatel kraje. Zemřelo 1382 nakažených.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, nemocnice, infekční onemocnění, Krajská hygienická stanice, Vladimír Novotný, ČSSD, Moravskoslezský kraj, Jihočeský kraj, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Covid na Vysočině prokázaly testy v tomto týdnu u 166 lidí, jeden zemřel | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.