Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Velká očkovací centra s výjimkou jihlavského skončí asi v srpnu. Zatím bylo podáno skoro 250 tisíc vakcín

Velká očkovací centra na Vysočině, která fungují ve spolupráci s krajskými nemocnicemi, budou podávat první dávku očkování proti covidu-19 asi do poloviny července. Následující měsíc a půl budou mít na podání druhé dávky. Na konci srpna zřejmě většina z nich skončí. Výjimku bude očkovací centrum v Jihlavě, řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

„Úplně definitivní není nic, protože stát by měl říct, jakým způsobem si to všechno představuje, jakým způsobem chce potom zajistit případné přeočkování, to zatím vůbec nevíme," řekl Vladimír Novotný. Krajský plán počítá s tím, že velkokapacitní centrum v Jihlavě by mohlo fungovat až do konce roku. „Byla by to taková záloha, že bychom alespoň jedno velké očkovací centrum měli, pokud stát nebude schopen říct nějakou koncepci," řekl Novotný.

Očkovat by se mohlo dál i v pěti krajských nemocnicích. Každá z nich by podle Novotného zvládla podávat až 150 dávek denně. V nemocnicích by mělo očkování fungovat zejména pro lidí, kteří nedávno covid-19 prodělali a k očkování zatím nemohou.

Velkokapacitní centra jsou uzpůsobena tak, že je možné v nich denně očkovat až 1000 lidí. První velkokapacitní centrum bylo v kraji otevřeno 17. února v pelhřimovském kulturním domě Máj. Následovala centra v jihlavské průmyslové zóně Hruškové Dvory, v třebíčském kulturním domě Fórum nebo ve sportovní hale ve Žďáru nad Sázavou. V Havlíčkově Brodě je velkokapacitní centrum v provozu přímo v nemocnici. Menší očkovací centra vznikla také v Přibyslavi, Počátkách, Chotěboři a Velkém Meziříčí.

Lidé od 16 do 29 let se budou moci k očkování registrovat od pátku

Lidé ve věku od 16 do 29 let se budou moci k očkování proti covidu-19 hlásit od noci ze čtvrtka na pátek 4. června. Premiér Andrej Babiš (ANO) to uvedl na twitteru. Podle něj jde o 1,485 milionu lidí. "Věřím, že i nejmladší projeví velký zájem,"...

Velkomeziříčské centrum zajišťuje brněnská fakultní nemocnice. Město jí poskytlo sál kulturního domu Jupiter club. Podle mluvčí velkomeziříčské radnice Lucie Málkové není zatím stanoven žádný termín, kdy centrum provoz ukončí.

Podle Novotného by bylo logické, kdyby se další očkování přesunulo k praktickým lékařům. „V současnosti není dle informací, které mám, žádný konkrétní plán očkování, ale lze předpokládat, že zapojení primární péče bude podstatně vyšší než v současnosti," řekl krajský šéf Sdružení praktických lékařů Tomáš Nosek. Zatím je podle něho očkování v ordinacích lékařů pořád problematické. Roli v tom hraje i fakt, že jsou rozvážena jen celá balení očkovací látky, což je pro praktiky příliš mnoho dávek najednou. „Vzhledem k postupující očkovací kampani v centrech je poměrně obtížné v některých oblastech zorganizovat dostatek lidí na jeden čas tak, aby bylo možné vyočkovat celé balení vakcíny v ordinaci. Vzhledem k výše zmíněným přetrvávajícím potížím s logistikou někteří praktičtí lékaři již uvádějí, že není v jejich možnostech se dále na očkování podílet," řekl Nosek.

Podle informací ministerstva zdravotnictví bylo k úternímu ránu na Vysočině s asi 508 800 obyvateli podáno 247 260 dávek očkování.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky koronavirus, covid, očkování, centrum, Vysočina, očkovací centrum, Vladimír Novotný, Kraj Vysočina, Jihlava, ČSSD, nemocnice, Tomáš Nosek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká očkovací centra s výjimkou jihlavského skončí asi v srpnu. Zatím bylo podáno skoro 250 tisíc vakcín | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.