Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vláda opět přitvrdila. Ubytování jen pro osoby na služební cestě, testování na covid každé tři dny

, aktualizováno 28. ledna 2021, 20:50

Vláda dnes rozhodla o dalším zpřísnění opatření. Na rozdíl od minulosti by se podle zástupců vlády mohla začít epidemická situace horšit v době, kdy jsou plné nemocnice. Ubytovací služby budou moci využívat nově pouze osoby na služební cestě. Budou ale muset prokázat se písemným potvrzením zaměstnavatele či objednatele služby. Lidé budou moci vyrazit do vlastních rekreačních objektů. Pobývat v nich však mohou pouze členové jedné domácnosti. Nová opatření začnou platit o půlnoci z pátku na sobotu.

Vláda ve čtvrtek rozhodla také obnovení zákazu  návštěv pacientů u lůžek akutní péče. Nová opatření se dotknou také autoškol. V nic budou muset učitelé i žáci využívat respirátory třídy FFP2. 

„V minulých dnech a týdnech byl vývoj epidemie uspokojivý. Bohužel v posledních dnech se ten trend zhoršil a epidemie začíná stagnovat. Nemůžeme si dovolit podcenit situaci,“ řekl na dnešní tiskové konferenci vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Podle něho se ukazuje, že velkým problémem jsou horská střediska. Opatření proto zaměřila vláda také tímto směrem a upozornila, že v nejbližších dnech určitě nedojde k otevření skiareálů.

Lidé se také od pátku budou moci nechat zdarma testovat na covid-19 každé tři dny. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) po středečním jednání kabinetu řekl, že v žádném případě není prostor pro rozvolňování. Potřebu zpřísnění opatření vysvětlil naplněností nemocnic i počty nových případů covidu-19. Občané dodržující opatření podle něj mají pocit, že se pravidla nedostatečně vymáhají, ostatní opatření pak odmítají a nedodržují.

Současná opatření platí od 27. prosince, podle Babiše ale nefungují dostatečně dobře, na což musí podle Babiše vláda reagovat. Pravidla pro volný pohyb, obchod, služby a další aspekty života v Česku odpovídají páté úrovni protiepidemického systému PES, i když index PES se drží dva týdny ve čtvrtém z pěti stupňů rizika.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky vláda, koronavirus, opatření, Andrej Babiš, Jan Hamáček, ČSSD, ANO 2011, Protiepidemický systém České republiky, Česko, služební cesta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda opět přitvrdila. Ubytování jen pro osoby na služební cestě, testování na covid každé tři dny | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.