Počasí dnes20 °C, zítra16 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Vysočina chce po státu 10 milionů na zvládání covidu-19. Žádá o pomoc studenty

Vysočina požádá stát o deset milionů korun na zvládání dopadů pandemie covidu-19. Prostřednictvím ředitelů středních a vyšších odborných škol zažádala také o pomoc studenty zdravotních škol. Měli by pomoci v nemocnicích. Po jednání krajského krizového štábu to v tiskové zprávě uvedla mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Prosba o dobrovolnou pomoc směrovala na žáky nižších ročníků. „Naším cílem je umožnit maturantům maximální prostor pro přípravu ke zkouškám, nemůžeme však vyloučit, že jejich nasazení bude v následujících týdnech nezbytné k udržení základních funkcí nemocnic, které se už v tuto chvíli starají jen v našem regionu o více než tři stovky covid pozitivních pacientů a prognóza bohužel není vůbec příznivá," uvedla Jitka Svatošová.

Krajské nemocnice se starají o 316 pacientů s covidem-19. Zároveň mají nemocnice 167 nakažených zaměstnanců, dalších 28 pracovníků je kvůli nákaze v karanténě. Pět krajských nemocnic má přes 5 tisíc pracovníků.

FOTO: Do jihlavské nemocnice ráno přijelo pomáhat 8 vojáků. Rozdělí je na více oddělení

V jihlavské nemocnici od dnešního rána pomáhá osm vojáků z táborské vojenské policie. Nyní je čekají administrativní úkony a zaškolení, poté se zapojí do pomoci na odděleních, kde se léčí covidoví pacienti. Vojáky dnes během dopoledne přivítají...

Kapacity PCR testování se postupně upravují, nejvytíženější odběrové místo je stále v Havlíčkově Brodě, vypomáhá odběrové místo v Jihlavě. „Denně je provedeno cca 1200 testů," uvedla Svatošová.

Podle dodávek postupuje také očkování proti covidu-19. Vysočina zatím obdržela tři boxy po 195 ampulích. Každá z nich obsahuje až šest dávek. Zatím jich očkovací centra v krajských nemocnicích aplikovala 1506.

Vysočina chce postupně připravit očkovací centra v okresních městech. Bude je možné využít, pokud se zvýší přísun dodávek vakcíny. Hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS) již jedná se zástupci měst, aby se podařilo najít vhodné prostory pro centra. Měla by být dobře přístupná a s dostatečnou parkovací kapacitou.

Hejtman Vítězslav Schrek: Zájem o pomoc při očkování je velký z měst i od lékařů

Kraj Vysočina pokračuje s přípravou na jarní očkování veřejnosti proti nemoci covid-19. V pátek 8. ledna hejtman Vítězslav Schrek pozval na společné koordinační jednání starosty a zástupce pěti okresních měst. Tématem schůzky byla prosba ze...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky správa, koronavirus, covid, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, nemocnice, pandemie covidu-19, Vítězslav Schrek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina chce po státu 10 milionů na zvládání covidu-19. Žádá o pomoc studenty | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.