Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dětí rodičů z krizových profesí je ve školách na Vysočině méně. V kraji je připraveno 16 zařízení

Do škol na Vysočině určených pro péči o děti rodičů pracujících v kritické infrastruktuře zatím nastoupilo méně žáků než dřív. Školy čekají větší zájem v případě prodloužení opatření, podle kterého dnes po vánočních prázdninách mohli do lavic usednout jen žáci z první a druhé třídy. Ostatní mají kvůli koronaviru znovu distanční výuku. Opatření platí do 10. ledna, řekli ředitelé oslovených škol.

Do základní školy v Oslavické ulici ve Velkém Meziříčí nastoupilo pět dětí zaměstnanců integrovaného záchranného systému (IZS). Podle ředitelky Evy Bednářové jich dřív, kdy škola plnila stejnou funkci, chodil dvojnásobek. „Teď se to rozšířilo i na další zaměstnání jako poštovní doručovatele nebo pracovníky výchovných ústavů. Všichni teď čekají, zatím je tento stav vyhlášený do 10. ledna. Pokud to prodlouží, myslím si, že větší nápor bude příští týden. Zatím si to (hlídání dětí) rodiče nějak pořešili," řekla Eva Bednářová. Výuka podle ní začala bez problémů, i když jsou na neschopence tři pedagogové, což je asi desetina sboru.

Do jihlavské Základní školy Evžena Rošického dnes nastoupilo osm dětí rodičů z IZS, obvykle jich chodilo 12, řekla zástupkyně ředitele Zuzana Tomková. Škola má podle ní na neschopence jednu vychovatelku a učitele, takže výuka na dálku i ve škole je bez omezení.

Dva učitele má na nemocenské i Základní škola Švermova ve Žďáru nad Sázavou, kterou kraj pověřil, aby zajišťovala péči i o žáky z jiných škol.

Vakcínu by chtěla asi polovina sboru 

„Ale máme 65 učitelů a vychovatelů, takže to zvládáme," řekl ředitel Jaroslav Ptáček. Pro děti z jiných škol má připravenou třídu s 30 místy. Zatím jsou obsazené jen tři. Dřív chodilo asi 17 dětí. Kdyby se opatření prodlužovalo na další týdny, škola to podle ředitele zvládne.

„Naštěstí máme letos první únorový týden jarní prázdniny, což je plus, takže nějak ty tří týdny musíme zvládnout," řekl Ptáček.

Ve žďárské škole se nechalo od prosince testovat na koronavirus asi 20 procent pedagogů. Větší zájem by podle ředitele měli jeho kolegové o očkování. Ptáček odhaduje, že vakcínu by chtěla asi polovina sboru. „Zase bych šel příkladem, udělal bych tady takový citlivý nábor," řekl.

Škol k zajištění péče o děti zaměstnanců krizových profesí je podle Kraje Vysočina v regionu 16, vyčleněné jsou navíc dvě samostatné školní jídelny. Mají se starat o žáky do deseti let. Jsou určené i pro děti zaměstnanců finanční správy nebo úřadů práce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Drbna

Štítky školy, covid, koronavirus, vzdělání, studium, Vysočina, Kraj Vysočina, základní škola, Eva Bednářová, Jaroslav Ptáček, Velké Meziříčí, Evžen Rošický, Zuzana Lazarová, jarní prázdniny, Úřad práce České republiky, Finanční správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětí rodičů z krizových profesí je ve školách na Vysočině méně. V kraji je připraveno 16 zařízení | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.