Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Ve středu začne bezplatné antigenní testování, Vysočina tak musela zdvojnásobit kapacity testovacích míst

Kraj Vysočina zdvojnásobil kapacitu testovacích míst na 2000 lidí denně, aby mohlo u jeho krajských nemocnic začít ve středu bezplatné antigenní testování na covid-19. V případě potřeby pomohou zdravotníkům také hasiči a armáda. O bezplatné antigenní testy je velký zájem, na první den je zatím objednáno asi 580 lidí. Novinářům to dnes řekli hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS) a jeho náměstek pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

"Na 18. prosince, kdy se mělo začít, tak je registrovaných 680 lidí a narůstá to, před vánočními svátky se blížíme tisícovce odběrů za jeden den. Je to opravdu obrovský nápor, který, myslím si, budou zdravotnické týmy složitě zvládat, " podotkl Vladimír Novotný.

K testům je nutné se předem objednat přes krajskou aplikaci. Ve středu začnou testy provádět nemocnice v Jihlavě, Třebíči, Pelhřimově a Novém Městě na Moravě. Volná místa tam zatím zbývají díky tomu, že byl nový, dřívější termín začátku testování otevřen teprve v pondělí. Původně avizovaný termín začátku testování 18. prosince a následující dny už jsou téměř obsazené. V dalších dnech se bude možné nechat otestovat také v havlíčkobrodské nemocnici nebo v soukromém odběrovém místě ve Velkém Meziříčí.

Antigenní testování bude pro občany bezplatné, podle krajských politiků je ale financování problematické. Testy musejí nakoupit nemocnice. Pořizovací cena je pro ně okolo 150 korun za kus. I s prací si mohou pojišťovnám vyúčtovat 350 korun. Peníze od pojišťoven ale nedostanou dříve než za půl roku, uvedl Novotný.

Druhým problémem je pomoc armády a hasičů, kde není dáno, jak jejich práce může být pojišťovnám vykazována, když nejsou zdravotníky. Nemocnice je ale musejí vybavit ochrannými pomůckami, případně jim zajistit stravu a ubytování.

Testovat mohou své pacienty i ambulantní lékaři. Podle hejtmana Schreka kraj takovou pomoc vítá, ale nepředpokládá, že bude velká či rozhodující.

Podle iniciativy Lékaři pomáhají Česku, která vyzvala lékaře, aby se do plošného testování zapojili, je na Vysočině ochotno testovat své pacienty 26 ordinací odborných ambulantních lékařů včetně zubařů.

Ve své ordinaci bude testovat i Jaroslav Havlíček z Třeště na Jihlavsku. Zda začne už ve středu, bude záležet za tom, jak rychle Všeobecná zdravotní pojišťovna umožní testování vykazovat. Prozatím bylo vykazování nastavené k 18. prosinci. "Ten kód zatím ještě není v sazebníku, takže mi ho (test) nemůžeme vykázat, v tuto chvíli bychom ho hradili ze svého. Ráno jsem sháněl aktualizaci sazebníku a pořád tam (kód) není. Čekáme, jestli ho ráno spustí, nebo ne," říká Jaroslav Havlíček.

Testy si lékař zajistil už v pondělí, balení 25 kusů ho vyšlo na 4 500 korun. Kdyby chtěl testovat polovinu svých pacientů, musel by za testy vydat asi 280.000 korun. "A to teď před Vánoci rozhodně nebudu investovat," řekl Havlíček. Cena testů i organizační záležitosti podle něho lékaře od testování odradí nejvíc. Jeho ordinace má výhodu v odděleném prostoru a také v tom, že zaměstnává dvě zdravotní sestry, jedna z nich se bude v určitých časech věnovat testům.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky ČR, správa, koronavirus, Vysočina, Kraj Vysočina, Vladimír Novotný, Vítězslav Schrek, lékař, ČSSD, ODS, Jaroslav Havlíček, Vánoce, nemocnice, pacient

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve středu začne bezplatné antigenní testování, Vysočina tak musela zdvojnásobit kapacity testovacích míst | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.