Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Počet zemřelých s covidem na Vysočině stoupl o 10. Havlíčkobrodsko je nejrizikovějším okresem v ČR

Počet zemřelých s covidem-19 na Vysočině vzrostl o deset na 382 lidí. Testy nemoc potvrdily u dalších 260 lidí, což je oproti pondělí víc než dvojnásobný nárůst. Nejvíc nemocných mezi okresy Vysočiny znovu přibylo na Havlíčkobrodsku, které má v rizikovém skóre protiepidemického systému (PES) 84 bodů, což je nejvíc v zemi. Vyplývá to z údajů krajské hygienické stanice a ministerstva zdravotnictví.

Za uplynulých 24 hodin se počet potvrzených případů covidu-19 na Havlíčkobrodsku zvýšil o 113. V okrese roste počet nemocných nejrychleji z Vysočiny. Podle Jiřího Kose, ředitele sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice, je to problém celého širšího regionu včetně přilehlých částí Pardubického kraje, kam dřív Havlíčkobrodsko patřilo. „Ty regiony jsou historicky spojené, i logistika je taková, že lidé pořád migrují mezi těmi dvěma lokalitami, takže je to docela přirozené, jak to tam vypadá," řekl Jiří Kos.

Skóre PES na Havlíčkobrodsku od pondělí vzrostlo o pět bodů. Odpovídá to pátému, nejvážnějšímu stupni. V celém Česku je index rizika na 57 bodech, což odpovídá třetímu stupni pohotovosti.

Od začátku pandemie se na Vysočině nakazilo 27 718 lidí, vyléčených evidují hygienici 21 580 lidí. K testům poslali hygienici za uplynulý den 972 lidí, od března už bylo nařízených testů přes 97 tisíc. 

Na Vysočině se může nechat otestovat na covid až devět tisíc učitelů. Začátek je plánovaný na 4. prosince

Kraj Vysočina má pět nemocnic, jejichž je zřizovatelem. A všechna tato zařízení se připravují na spuštění dobrovolného testování učitelů a vychovatelů formou takzvaných antigenních testů. Testování na covid-19 by mělo probíhat od 4. do 18. prosince....

Kromě PCR testů, které i pro samoplátce dělajíí krajské nemocnice, začala krajem zřizovaná nemocnice v Novém Městě na Moravě nově nabízet také hrazené testy odhalující protilátky na koronovirovou infekci. Stojí 500 korun. Slouží k ověření, zda se člověk v minulosti setkal s nákazou a vytvořil si protilátky. Pozitivní výsledek znamená, že onemocnění s největší pravděpodobností nějakou formou prodělal, možná i bez příznaků. Test není určen k diagnostice akutního onemocnění covid-19, provádí se z krve a je nutné se k němu objednat přes krajskou aplikaci odbery.kr-vysocina.cz. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí nemocnice Tamara Pecková Homolová.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 5 528
Jihlavsko 5 836
Pelhřimovsko 4 528
Třebíčsko 5 366
Žďársko 6 460
Celkem 27 718
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 21 580
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 382

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 1.12.2020 18:15

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky koronavirus, covid, Vysočina, úmrtí, PES, Kraj Vysočina, okres Havlíčkův Brod, COVID-19, nemoc, Česko, Krajská hygienická stanice, Protiepidemický systém České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Jiří Kos, infekční onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet zemřelých s covidem na Vysočině stoupl o 10. Havlíčkobrodsko je nejrizikovějším okresem v ČR | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.