Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Vysočině se může nechat otestovat na covid až devět tisíc učitelů. Začátek je plánovaný na 4. prosince

Kraj Vysočina má pět nemocnic, jejichž je zřizovatelem. A všechna tato zařízení se připravují na spuštění dobrovolného testování učitelů a vychovatelů formou takzvaných antigenních testů. Testování na covid-19 by mělo probíhat od 4. do 18. prosince.

„Technicky i personálně jsme víceméně připraveni. Čekáme na dodání testů, které byly objednány minulý týden. Pokud dorazí včas, tak testování může opravdu v pátek začít. Upravován je i současný rezervační systém, který by měl být spuštěn ve čtvrtek,“ uvedl dnes náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný s tím, že neexistuje žádný předběžný údaj o zájmu učitelů o toto testování, je tedy velice složité nastavit kapacity odběrových míst. 

Doplnil, že největším problémem bude povinné navýšení personálních kapacit odběrových míst – na každém místě musí být dva zdravotníci a tři technicko – hospodářští pracovníci. Při současném PCR testování zvládá vše méně početný tým, to je pro nemocnice skutečně hodně náročné. „Další problém jsou klimatické podmínky, vše musí být prováděno v pokojové teplotě, tomu musíme uzpůsobit provoz odběrového místa, testování tedy nemůže probíhat venku jako u PCR – což bude patrně generovat jistý nekomfort pro testované – nemůžeme vyloučit nárazové fronty. Cena testování ve výši stanovených 350 korun na odběr vůbec nezohledňuje například personální náklady a náklady na spotřebované energie,“ doplňuje Novotný.

Není v silách potvrzovat propustky 

Ředitelství škol bude muset řešit nepřítomnost pedagogů na pracovišti, zatím není jasné, co si má pedagog vykázat za nepřítomnost v případě, že jede zhruba 20 kilometrů na testování. Jak doplnil Novotný, není v silách odběrových míst například potvrzovat propustky.

Jak již bylo řečeno, v Kraji Vysočina jsou připraveny testovat učitele všechny krajské nemocnice – je jich pět, sekundárně by mohly pomoci soukromé společnosti, není vyloučeno, že by mohl být zřízen odběrový tým. „Neznáme zatím zájem o testování, je velice složité nastavit správně kapacitu odběrových míst, pokud řešíte rovnici o mnoha neznámých,“ pokračuje Novotný.

Test bude trvat asi 15 minut

Samo testování učitelů bude patrně časově náročnější než rozšířenější PCR testování. Doručená metodika pracuje s odhadovanými časy, přesně stanovuje počty minut jednotlivých úkonů. Rychlým pročtením a součtem vychází, že jeden odběr bude trvat 15–39 minut (podle toho, co bude zahrnuto do úkonu – prokázání dokladů a ověření totožnosti, odběr, provedení testu, zadání výsledků.

Vlastní střízlivý odhad na jedno provedení antigenního testu je 13–15 minut. Na Vysočině se může testování týkat až 9 tisíc učitelů, vychovatelů a pedagogických pracovníků. Dobrovolné testování se netýká technických profesí na školách, uklízeček nebo pracovníků stravovacích provozů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto www.zsams.cejle.cz

Štítky učitel, test, koronavirus, covid, Vysočina, Kraj Vysočina, Vladimír Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se může nechat otestovat na covid až devět tisíc učitelů. Začátek je plánovaný na 4. prosince | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.