Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pelhřimovské a třebíčské nemocnici schází personál, do akce jde znovu armáda

Na Vysočině budou od pondělí pomáhat vojáci zdravotníkům v krajských nemocnicích v Pelhřimově a Třebíči, jimž chybí personál kvůli epidemii. Do pelhřimovské nemocnice přijede deset vojáků a do třebíčské 15. Zůstat by podle údajů kraje měli nejvýše dva týdny.

O vojáky měly podle náměstka zájem i další nemocnice na Vysočině, ale zatím by se možná mohly obejít bez jejich pomoci. "Situace se mění každým dnem," řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD) po dnešním zasedání krizového štábu kraje. 

V pěti nemocnicích kraje je nyní 330 zaměstnanců s pozitivním testem na covid-19, 54 má nařízenou karanténu. Minulý týden se počet nakažených pracovníků nemocnic podle náměstka blížil ke 400. Ve všech pěti nemocnicích pracuje okolo 5500 lidí.

Vojáci už na Vysočině pomáhali zajistit péči v krajském domově důchodců v Humpolci a v soukromých sociálních zařízeních pro seniory v Jihlavě a v Telči. V nemocnicích kraje budou sloužit poprvé. Zástupci armády se dnes na působení vojáků a jejich logistickém zabezpečení domlouvají s vedením nemocnic.

"Dneska tady byli, měli by nastoupit v pondělí," potvrdil ředitel pelhřimovské nemocnice Michal Kozár. Vojáci by podle něj měli pomáhat na odděleních, kde leží pacienti s covidem-19. "Je to takový ekvivalent částečně na úrovni sanitáře," přiblížil k jejich pracovní zařazení.

Ze zdravotníků pelhřimovské nemocnice je jich podle ředitele kvůli covidu-19 v izolaci 44. Pomáhají tam dobrovolníci. Ředitel předpokládá, že délka působení vojáků bude záviset na vývoji nemocnosti. "Když bude situace stabilní a personál se nám vrátí zpátky, tak potom by jim bylo asi to nasazení ukončeno dřív," uvedl.

V nemocnicích kraje je teď 551 standardních lůžek pro pacienty s covidem-19, obsazené jsou z 63 procent. Komplikovanější je to u lůžek s umělou plicní ventilací, uvedl Novotný. Nemocnice v kraji si zatím podle náměstka jsou schopné v případě potřeby pomoci navzájem. "Nebudeme určitě v tuto chvíli využívat žádnou pomoc mimo kraj," řekl.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 3 658
Jihlavsko 4 849
Pelhřimovsko 3 589
Třebíčsko 4 298
Žďársko 5 364
Celkem 21 758
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 12 095
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 286

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 12.11.2020 18:15

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Brno

Štítky koronavirus, armáda, Vysočina, Pelhřimov, Třebíč, nemocnice, Kraj Vysočina, COVID-19, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace, Vladimír Novotný, ČSSD, Krajská hygienická stanice, Humpolec, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pelhřimovské a třebíčské nemocnici schází personál, do akce jde znovu armáda | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.