Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Plazmu k léčbě covidu-19 je možné darovat v Třebíči. Hledají se lidé, co nemoc prodělali

Takzvanou rekonvalescenční plazmu k léčbě nemocných s covidem-19 odebírá na Vysočině třebíčské odběrové středisko Fakultní nemocnice Brno. Nyní hledá vhodné dárce, kteří nemoc prodělali a úspěšně se z ní vyléčili. Jejich plazma obsahuje protilátky, které zvyšují schopnost bojovat s koronavirovou infekcí. Transfuze pak může být u vybraných pacientů vhodnou léčebnou metodou. Na Vysočině metodu používá například krajská nemocnice v Havlíčkově Brodě, řekla její mluvčí Petra Černo.

Vhodnými dárci jsou muži ve věku 18 až 60 let. Darovat mohou nejdříve dva týdny po ukončení nařízené izolace, pokud se cítí zcela zdraví. Třebíčské odběrové středisko je v areálu Nemocnice Třebíč a případní dárci se mohou hlásit na telefonním čísle 800 700 061 v době od 6:30 do 14:00.

Podle ředitele Nemocnice Pelhřimov Michala Kozára zatím platí, že zpracování rekonvalescenční plazmy je v rukách fakultních nemocnic. „Naše transfuzní stanice prozatím tyto odběry neprovádí. Dle domluvy je tato činnost zabezpečena prostřednictvím fakultních nemocnic. V případě vzniku požadavku jsme připraveni na to reagovat," řekl Michal Kozár.

Vědci předpokládají, že rekonvalescentní plazma může být podána pacientům s těžkým průběhem nemoci, aby se zvýšila jejich schopnost bojovat s virem.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, covid, plazma, dárce, nemoc, Kraj Vysočina, Třebíč, Fakultní nemocnice Brno, Nemocnice Havlíčkův Brod, Nemocnice Třebíč, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plazmu k léčbě covidu-19 je možné darovat v Třebíči. Hledají se lidé, co nemoc prodělali | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.