Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Vysočině čekají lidé na test i týden. Ve stanech by měli pomáhat medici

Průměrný denní odběr vzorků kvůli nemoci covid-19 na Vysočině převyšuje 1400. Přes zvyšování kapacity odběrových míst čekají lidé na test v průměru čtyři až sedm dnů. Kraj chce počty odběrů dál zvyšovat. V odběrových stanech by například po zaškolení měli pomáhat medici. Hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD) také požádá ústřední krizový štáb o uvolnění připraveného odběrového týmu hasičského záchranného sboru kraje pro potřeby regionu. Informace kraj zveřejnil po čtvrtečním zasedání krizového štábu.

Ke včerejšku stoupla kapacita odběrových míst v kraji skoro o 190 odběrů. „Tomu zatím odpovídá laboratorní kapacita," řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD). Po instalování nového stroje se zvyšuje počet zpracovaných vzorků v laboratoři nemocnice v Jihlavě. Vzorky z Vysočiny zpracovávají také laboratoře mimo kraj. Odběrová místa čtyř krajských nemocnic a ústavní laboratoře budou v provozu i v den státního svátku 28. října.

Na Vysočině bylo ve středu večer podle krajských hygieniků 4761 nemocných lidí s covidem-19, od pondělí jejich počty stouply o 1121. Nemocnice v kraji jsou podle náměstka v těžké situaci, ale zatím ji zvládají. Na jednotkách intenzivní péče bylo ve čtvrtek odpoledne obsazeno 76 procent lůžek. Stavy pacientů se ale mohou rychle měnit. Nakažených zdravotníků je teď v nemocnicích Vysočiny podle náměstka 311.

Hejtman Běhounek už podepsal přes sto pracovních příkazů pro studenty středních zdravotních a sociálních škol, pomáhat by měli ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Pracovníky, kteří by tam vzhledem ke své kvalifikaci mohli rovněž pomoci, podle kraje bude vyhledávat i úřad práce.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 1417
Jihlavsko 2040
Pelhřimovsko 1390
Třebíčsko 1886
Žďársko 2333
Celkem 9066
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 3820
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 87

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 22.10.2020 18:15

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FN Brno

Štítky koronavirus, covid, test, odběr, Vysočina, Kraj Vysočina, nemoc, Jiří Běhounek, ČSSD, Hasičský záchranný sbor, Ústřední krizový štáb, laboratoř, Vladimír Novotný, Lékárenský komplex Jihlava, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině čekají lidé na test i týden. Ve stanech by měli pomáhat medici | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.