Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj nakoupí zdravotníkům masky za dva miliony korun. Budou na opakované využití

Rada Kraje Vysočina dnes uvolnila dva miliony korun na nákup ochranných masek pro zdravotníky pečující o lidi s covidem-19. Rozhodnout o vyšší částce není v pravomoci rady. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

Peníze jsou určené na nákup vylepšených ochranných masek CM-6. Je možné je po výměně filtrů využívat opakovaně a nahrazují nejúčinnější respirátory používané při práci v infekčním prostředí. Stovka z nich bude v nemocnicích, dalších 100 kusů dostanou sociální služby.

„Budou jako případná rezerva, pokud by se situace ještě zhoršovala a nastávaly problémy s vysokostupňovými ochrannými pomůckami, protože to nahrazuje minimálně respirátory FFP3. Ale zároveň je to záležitost, která se dá po dezinfekci využívat dlouhodobě opakovaně," řekl Vladimír Novotný.

Obdobné masky nakoupil kraj pro své nemocnice už v dubnu. Tehdy pořídil asi za 2,5 milionu korun model určený původně pro hasiče. Nyní bude k dispozici vylepšená verze. „Od té doby došlo ke změně materiálu, k lepšímu vybavení tak, aby to bylo lépe použitelné v oblasti medicíny, lépe se dívá přes panoramatické sklo a podobně," řekl Novotný.

Na dvoumilionové částce se v pondělí dohodl krizový štáb kraje. Už dříve uvedl, že v případě potřeby bude nutné z krajského rozpočtu uvolnit vyšší částky, které bude muset dodatečně schválit nové krajské zastupitelstvo. Jeho ustavení se vzhledem k žádosti o přezkum voleb ze strany uskupení Pro TOP Vysočinu odsouvá zřejmě na listopad.

Termín ustavujícího zastupitelstva se na Vysočině odkládá. Důvodem je žaloba od koalice Pro TOP Vysočinu

29. října 2020 se na Vysočině mělo konat krajské ustavující zastupitelstvo. Tento termín se ale musel odložit. Důvodem je podání návrhu na soudní přezkum voleb ke Krajskému soudu v Brně, kterého plně v souladu s platným právním řádem využila...

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, covid, maska, ochrana, Vysočina, Kraj Vysočina, Vladimír Novotný, ČSSD, zdravotnický pracovník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj nakoupí zdravotníkům masky za dva miliony korun. Budou na opakované využití | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.