Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V uzavření prvních stupňů ZŠ vidí školy v kraji komplikaci. Nejhorší to asi bude pro prvňáčky, shodují se

Uzavření prvních stupňů základních škol bude komplikací zejména pro rodiče a také pro nejmenší děti, které si ještě nestačily na školu zvyknout. Shodli se na tom školy na Vysočině a jejich zřizovatelé. Technicky jsou na dálkovou výuku školy většinou vybavené. Někde ale čekají, že nové počítače budou mít nejdřív v listopadu. Kompletní uzavření škol, které má pomoci omezit šíření koronaviru, v pondělí 12. října projednávala vláda. A nakonec se na něm dohodla, opatření platí už od středy 14. října.

„Bude to komplikace především pro rodiče, protože s dětmi musí někdo zůstat doma. A úplně nejhorší je to pro prvňáčky, kteří si teprve budují návyky. Zkrátka, není to úplně nejlepší start do školního života," řekl starosta Třebíče Pavel Pacal (Pro Třebíč). Město Třebíč je zřizovatelem osmi základních škol dohromady se zhruba 3800 žáky. 

Vláda ujistila, že se děti do školních lavic vrátí
2. listopadu 2020, po prodloužených podzimních prázdninách. 

Ve škole ve Vladislavi na Třebíčsku, která má asi 120 dětí, se na dálkovou výuku připravili technicky i proškolením učitelů. Podle ředitele Vlastimila Maštery je optimální, aby i v době kompletního uzavření škol učitelé pracovali přímo ze školy, nikoli z domova. Ve škole je podle něho jednodušší zajistit v případě problému technickou podporu. „Teprve praxe ukáže, jak moc to budeme zvládat. Zvlášť u prvního či druhého ročníku si dost dobře nedovedu dálkovou výuku představit, určitě to nebude ideální, ale co naděláme," řekl ředitel Vlastimil Maštera.

Velká Bíteš: Na techniku pro první stupeň čekáme

Podle Věry Kroutilové, ředitelky základní školy ve Velké Bíteši na Žďársku, přináší koronavirus problémy trvale. „Neustále se opatření mění, každý den, či každý druhý den přidáváme nové informace rodičům a plánujeme novou organizaci výuky," řekla Věra Kroutilová. Škola má 665 dětí, druhý stupeň navštěvuje asi 300 z nich. 

Vybavení je podle ředitelky pro distanční výuku na druhém stupni dostatečné, první stupeň je v horší situaci. „První stupeň ještě techniku nemá. Co se týče nových technologií, které už jsme objednali, tak budou teprve v listopadu, nebo koncem kalendářního roku, takže na to čekáme," řekla Kroutilová.

O uzavření všech škol, s výjimkou těch mateřských, v celé zemi rozhodla vláda v pondělí 12. října s tím, že děti nastoupí na distanční výuku už ve středu 14. října. Střední a vysoké školy jsou na Vysočině uzavřené od 5. října. Vláda kromě uzavření škol na pondělní tiskové konferenci informovala i o dalších omezeních. Od středy 14. října až do 3. listopadu, stejně jako školy, budou uzavřeny i všechny restaurace a bary. K tomu bude zakázáno pít alkohol na veřejných místech. Dále bude od středy 14. října povinné nosit roušky i na zastávkách MHD. Poslední nové opatření se týká shromažďování lidí, od 14. října bude omezeno na maximálně šest osob. 

Vláda oznámila v pondělí večer další opatření, která mají zpomalit šíření koronaviru. Od středy budou kvůli koronavirové epidemii uzavřeny školy včetně prvního stupně základních škol. Školek se opatření netýká. Od středy bude povinné nosit roušky...

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školy, covid-19, koronavirus, Vysočina, distanční, výuka, základní škola, Kraj Vysočina, Třebíč, Pavel Pacal, Velká Bíteš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V uzavření prvních stupňů ZŠ vidí školy v kraji komplikaci. Nejhorší to asi bude pro prvňáčky, shodují se | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.