Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V některých firmách Vysočiny pracovníci nosí roušky už delší dobu. Předem je zavedly i některé školy

Některých firem na Vysočině se nová plošná povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov nedotkne, protože jejich pracovníci roušky používají delší dobu. Mezi ně patří Rodinný pivovar Bernard v Humpolci nebo Jaderná elektrárna Dukovany. Nošení roušek v předstihu zavedly i některé školy kvůli potvrzení covidu-19 u některého z žáků. Zhoršená epidemiologická situace poznamenala přípravy dnešního zasedání městského zastupitelstva v Třebíči.

Organizace jednání zastupitelstva se bude podle mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisové podobat dubnovému zasedání. V jednacím sále budou pouze zastupitelé a vedoucí odborů, všichni v rouškách či respirátorech. Veřejnost, také v rouškách, bude v jiné místnosti propojené s jednacím sálem audiovizuálně.

Roušky jsou povinné i ve společných prostorách škol. Mezi těmi, které nošení roušek zavedly již dřív, jsou dvě třebíčské základní školy, které se s koronavirem potýkají od začátku týdne.  „Jejich ředitelé přijali takové opatření, že všichni zaměstnanci školy používají celý den ve všech prostorách školy roušky," řekl Pavel Pacal, starosta Třebíče, která je zřizovatelem škol.

Humpolecký pivovar Bernard s 200 pracovníky drží opatření k omezení šíření koronaviru v podstatě trvale od poloviny března. „V celém areálu včetně administrativních prostor platí povinnost nosit roušky, expedienti mají povinnost nosit respirátor nebo roušku při setkání s řidiči," sdělil mluvčí pivovaru Radek Tulis. Kdo může, pracuje z domu, porady a jednání s obchodními partnery se konají přes videohovory.

Na Vysočině je aktuálně 367 nemocných covidem-19

Ani provozu Jaderné elektrárny Dukovany se nové nařízení ministerstva zdravotnictví nedotklo. V elektrárně je podle mluvčího Jiřího Bezděka povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách několik týdnů. „Doporučení nosit roušky ve vnitřních prostorách, pokud není dodržená vzdálenost dva metry, v podstatě platilo pořád," podotkl Jiří Bezděk. U zaměstnanců, kteří nemusí být v elektrárně, firma preferuje práci z domu.

V elektrárně pracuje okolo 1000 lidí. U prvního pracovníka se onemocnění covid-19 potvrdilo začátkem července. Mluvčí uvedl, že teď jsou nemocní tři zaměstnanci elektrárny, u dodavatelských firem je podle jejich sdělení 16 nemocných. Provoz elektrárny je podle Bezděka bez omezení, otevřené je i její infocentrum.

Na Vysočině evidují krajští hygienici 367 nemocných covidem-19. Od začátku koronavirové pandemie v kraji onemocnělo 1003 lidí. Uzdravilo se 620 lidí, 16 nakažených zemřelo.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 220
Jihlavsko 263
Pelhřimovsko 126
Třebíčsko 223
Žďársko 171
Celkem 1003
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 620
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 16

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 9.9.2020 18:15

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, COVID-19, hospodářství, správa, školy, roušky, firma, rouška, Kraj Vysočina, Jaderná elektrárna Dukovany, Pivovar Bernard, Třebíč, elektrárna, Humpolec, Jiří Bezděk, Pavel Pacal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V některých firmách Vysočiny pracovníci nosí roušky už delší dobu. Předem je zavedly i některé školy | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.