Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nová linka zvýší kapacitu testování v jihlavské nemocnici pětkrát. Jde o univerzální zařízení

Až pětkrát by se mohla zvýšit denní kapacita testů na koronavirus vyhodnocovaných laboratoří Nemocnice Jihlava. Zatím jich je za den přibližně 60. Nová robotická linka by jich zvládla až 300. Asi pětimilionový příspěvek na nové vybavení pro nemocnici schválila rada Kraje Vysočina, který nemocnici zřizuje. Kraj o tom informoval v tiskové zprávě.

Podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Vladimíra Novotného (ČSSD) bude investice pro kraj znamenat větší nezávislost na soukromých laboratořích mimo region i na laboratoři Státního veterinárního ústavu Jihlava (SVÚ).

Nemocnice nyní vypíše na novou linku výběrové řízení. V provozu by mohla být asi za měsíc a půl, řekla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Zařízení je univerzální, může sloužit na testování a izolaci všech virových nukleových kyselin i bílkovin nebo čistění DNA a RNA.

Vzorky na testy na koronavirus odebírá všech pět krajských nemocnic, jihlavská je nejvytíženější, v posledních dnech je to podle Zachrlové i více než 130 vzorků denně, většinu z nich vyhodnocuje SVÚ.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, nemocnice, správa, Vysočina, Lékárenský komplex Jihlava, laboratoř, Kraj Vysočina, Vladimír Novotný, ČSSD, Státní veterinární ústav Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová linka zvýší kapacitu testování v jihlavské nemocnici pětkrát. Jde o univerzální zařízení | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.