Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Testovací kapacita jihlavské nemocnice je na maximu. Většinu vyhodnotí do 48 hodin

Některé krajské nemocnice, které na Vysočině provádějí testy na koronavirus, ještě mohou zvýšit jejich denní počty. Nejvytíženější Nemocnice Jihlava, která odebírá denně i více než 130 vzorků, se ale podle mluvčí Moniky Zachrlové přiblížila svému maximu. Většinu výsledků testů krajské nemocnice poskytují do 48 hodin.

Novoměstská nemocnice kvůli výpadku dodávek laboratorního materiálu dočasně zrušila testování samoplátců. „Odběrové sady máme, ale chybějí nám speciální cartridge. Je to výpadek ze strany dodavatele. Obnovit se nám testování zřejmě podaří až v říjnu," řekla mluvčí Nemocnice Nové Město na Moravě Tamara Pecková.

Testy na koronavirus provádí na Vysočině všech pět krajem zřizovaných nemocnic, vzorky může odebírat i zdravotní záchranná služba. Podle dřívějšího vyjádření kraje lze denně otestovat v kraji asi 460 lidí.

Jihlavská nemocnice testuje každý den kromě neděle, výsledky hodnotí nemocniční laboratoř a hlavně laboratoř Státního veterinárního ústavu Jihlava. „V neděli bylo v naší laboratoři testováno 46 vzorků a na veterinu bylo odesláno 93 vzorků," řekla Monika Zachrlová. Zatím se podle ní daří dodržovat to, aby lidé měli výsledky testů do 48 hodin od odběrů.

Rychlé informování o pozitivním testu 

Podle mluvčí novoměstské nemocnice Peckové jsou výsledky testů k dispozici i dříve, pokud je vyhodnocuje nemocniční laboratoř. Výsledky, které zajišťuje soukromá laboratoř v Brně, mohou mít ve výjimečných případech zdržení, ale jen pokud jde o negativní výsledek. Přednost má rychlé informování o pozitivním testu. „Jsou to ale jednotky případů, skutečné výjimky, jinak se nám daří dodržovat 48 hodin, spíš jsme i rychlejší," řekla Pecková.

Novoměstská nemocnice zahájila výběrové řízení na nákup dvou nových přístrojů pro své laboratoře. Pokud bude úspěšné, mohla by díky nim do dvou měsíců zvýšit svoji denní kapacitu na 100 vzorků. Zatím jich hodnotí asi tři desítky. Testy odebírá tři dny v týdnu.

Možné navýšení kapacity 

Tři dny v týdnu odebírá vzorky i Nemocnice Havlíčkův Brod. Podle potřeby už nyní ale odběrové možnosti rozšiřuje. Denně vyhodnotí průměrně 60 vzorků. „Od poloviny září zvažujeme, že ještě kapacitu, pokud bude potřeba, rozšíříme," řekla mluvčí nemocnice Petra Černo.

Pelhřimovská nemocnice podle ředitele Michala Kozára testuje denně asi 30 lidí, obvykle v pondělí a čtvrtek. Požadavkům hygieniků i samoplátců to podle něho nyní dostačuje. „Počítáme s tím, že kdyby se epidemiologická situace zhoršila, přizpůsobíme se a pokusíme se kapacitu navýšit, o kolik to bude možné, bude záviset i na laboratořích. Máme je nasmlouvané v Jihlavě a Českých Budějovicích," řekl Michal Kozár.

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky koronavirus, Vysočina, test, kapacita, Lékárenský komplex Jihlava, laboratoř, nemocnice, Kraj Vysočina, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace, Státní veterinární ústav Jihlava, Nemocnice Havlíčkův Brod, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testovací kapacita jihlavské nemocnice je na maximu. Většinu vyhodnotí do 48 hodin | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.