Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Odsouzené ve Světlé jsou bez návštěv, mohou pouze skypovat. Zapojily se do šití roušek

Odsouzené ve věznici ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku mohou místo návštěv využívat hovory přes skype. Ve věznici, kde mohou být s odsouzenými matkami i jejich děti, je zákaz návštěv jedním z opatření proti šíření nákazy koronavirem. Do zvládnutí epidemie se odsouzené ženy zapojily 16. března šitím roušek. Jen do 30. března jich vyrobily na 56 tisíc a v šicí dílně se 40 stroji přibývají další, řekla mluvčí věznice Jana Rajdlová. Nyní je ve věznici 830 žen a 12 dětí.

„Denně je zapojena stovka odsouzených žen, z nichž 80 šije a ostatní dělají další pomocné práce, mimo jiné stříhají látky a tkalouny na zavazování či žehlí. Zapojit se bylo zcela na dobrovolnické bázi, o to více nás těší, že ženy ve svém úsilí a zodpovědném přístupu k šití ani s přibývajícími dny nepolevují," řekla Jana Rajdlová. Do šití roušek se podle ní zapojili i zaměstnanci věznice a školského vzdělávacího střediska.

Hotové roušky slouží vězeňské službě i dalším organizacím. Dostala je už nemocnice a zdravotní záchranná služba v Havlíčkově Brodě, město Světlá nad Sázavou. Některé putovaly do domova důchodců, zaměstnancům obchodů či lékáren. „Všem, kteří se na šití roušek podílí, patří veliké poděkovaní, a to včetně subjektů, které nám dodaly chybějící materiál," řekla mluvčí.

Ve věznici zřízené před 20 lety mohou být s odsouzenými matkami i děti do tří let věku. V současnosti je ve věznici 830 žen a 12 dětí. Oddělení pro ženy s dětmi funguje i za běžných podmínek zcela odděleně.

S rouškou i ve věznici 

Kromě zákazu návštěv ve věznici platí povinnost nosit roušky. Při vstupu do věznice se lidem bezkontaktně měří teplota, musejí si také vydezinfikovat ruce. Omezené jsou eskorty vězňů. „Jako náhradu za zrušené návštěvy mohou všechny ženy využít skype hovory, zatím jsme měli 78 žadatelek," řekla Rajdlová. Ochranné pomůcky má podle ní věznice pro odsouzené, děti i personál. K dispozici je dezinfekce rukou a věznice se soustředí i na dezinfekci prostor.

Vězenkyně až na výjimky přestaly docházet do práce mimo věznici. Pracoviště uvnitř věznice zastavená nejsou. „Před vyhlášením nouzového stavu dosahovala zaměstnanost 65 procent práceschopných žen," řekla Rajdlová. Ženy podle ní pracují v potravinářských firmách, callcentru, automobilovém průmyslu, sklářství, logistice i kovovýrobě.

Věznice ve Světlé nad Sázavou byla původně školou v přírodě Školského úřadu Teplice. Vězeňské službě ČR byl komplex budov předán v roce 2000. Nyní se chystá stavba nového pavilonu, díky čemuž by se měla kapacita věznice zvýšit na 956 osob. „Se stavebními pracemi na nové ubytovně se ještě nezačalo, v současné době jsme ve fázi vyhodnocování nabídek zaslanými stavebními firmami. Termín dokončení je pak 18 měsíců od zahájení výstavby," dodala Rajdlová.

Autoři | Foto vscr.cz

Štítky věznice, Světlá nad Sázavou, koronavirus, návštěva, roušky, rouška, Skype, okres Havlíčkův Brod, Vězeňská služba České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odsouzené ve Světlé jsou bez návštěv, mohou pouze skypovat. Zapojily se do šití roušek | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.