Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Herečka Schreiberová: Knihy čtu kvůli divákům. Po karanténě se rozjedu za rodinou

Bez práce jsou kvůli nařízení vlády už několik dní také divadelní herci. Hodně z nich proto rozjelo svoje vlastní domácí projekty. Přesně to udělala i jihlavská herečka Lenka Schreiberová, která každý večer na svém facebookovém profilu čte knihy. Přes den je dobrovolnicí a stará se o ty, co to teď nejvíce potřebují. „Karanténu“ využívá i k dohánění restů, jak prozradila v našem rozhovoru.

To, že se kvůli šíření koronaviru zavřela divadla, konkrétně u vás neznamená, že byste hraní dočasně „pověsila na hřebík“. Jak a kdy vůbec vznikl váš nápad na audiočtení?

To vím náhodou přesně, nápad vzniknul v úterý 10. března, kdy nám přišel pan ředitel na zkoušku Hedy Gablerové oznámit, že se zavírají divadla a večer se nebude hrát. Říkala jsem si, že bych nerada ztratila kontakt s diváky. Chtěla jsem, aby věděli, že i když se nemůžeme potkávat přímo v divadle, můžeme se potkat alespoň na síti. A tak vzniklo Studio Tučňák.

Kdo vybírá tituly, které čtete? Jde jen o pohádky?

Tituly si vybírám sama. Jsem sobě dramaturgem, PR managerem, režisérem, hercem, ředitelem i zaměstnancem. Naštěstí se můj tým moc nehádá. :) Čistě pohádky čtu jen o víkendu. Přes týden dávám prostor i tvorbě regionálních autorů – jen pro příklad Petr Štěpán (XIII. století), Ludmila Klukanová, Petr Kubíček, Jan Zahradníček, Aleš Kauer, Roman Streichsbier, Ivana Fexová, Vašek Beránek a další. Občas zazní povídky, poezie, úryvky z beletrie, mám tam jihlavsko-opavské jazykové okénko, a momentálně třeba čtu na pokračování červenou knihovnu pro dospělé Dlouhá cesta za štěstím.

„Po skončení karantény sundám z huby roušku a pojedu do Opavy za svou rodinou."

Jak často čtete? Je to vždy formou živého vysílání na vašem facebookovém profilu?

Čtu každý den v 19:00 živě na svém facebookovém profilu, někdy se čas mění, záznam pak ponechávám na zdi. A jak dlouho ještě budu číst, to netuším... Dokud budou síly a inspirace.

Jaké máte ohlasy na své čtení? Předpokládám, že jen pozitivní. V této nelehké době, kdy jsou sociální sítě plné koronaviru.

Zatím mám jen hezké, pozitivní ohlasy a moc si jich vážím. Lidé mi nabízejí knížky, dokonce se ozvalo i nakladatelství Grada, které mi zdarma poskytlo materiály ke čtení.

Inspirovala jste nějaké své další kolegy z divadla, kteří se pustí do stejné věci?

Tak do live přenosu zatím nikdo nešel. Ale Terezka Otavová a Standa Gerstner načítají do záznamu pohádky.

Co vůbec dělá herečka Horáckého divadla v karanténě? Popište mi svůj běžný karanténní den.

Dopřávám si luxus, který běžně nemám, a to je dlouhá, klidná snídaně. Tak do 13 hodin se věnuji pochůzkám, patřím k dobrovolníkům, takže se starám o své klienty. Potom přijde na řadu domácnost (klasický frmol), snažím se dohánět resty, které se mi vždy přes sezonu nakupí. Nejpozději v 17 hodin už jsem obložená knížkami a sestavuji si a načítám program na večerní vysílání, které začíná v 19 hodin. Potom ještě vyřizuji elektronickou komunikaci se světem. No, a co se děje doma, když večer vypnu mobil a počítač, neprozradím.

„V divadle se něco chystá, nechte se překvapit" 

Funguje Horácké divadlo alespoň nějak omezeně? Chodíte třeba na zkoušky po menších skupinkách, nebo je máte třeba online formou?

Horácké divadlo zkoušelo i v omezeném režimu nejdéle ze všech v republice (pokud vím). Ale už to z provozních důvodů, bohužel, nejde. Naplno však jedou naše dílny a krejčovna – šijí roušky jak o život – obrazně i doslova. Za to jim smekám a obdivuji je! Ale ani my ostatní nezahálíme a v divadle připravujeme on-line projekt. Nechte se překvapit.

Asi všichni věříme, že všechna omezení co nejdřív skončí a my se zase vrátíme do „normálního života“. Už víte, co uděláte jako první věc? Půjdete na kávu? Na pivo? Na pokec za kamarádkou? 

Sundám z huby roušku a pojedu do Opavy za svou rodinou.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Lenka Schreiberová, karanténa, koronavirus, Studio Tučňák, audiočtení, rozhovor, herec, divadlo, kniha, rodina, facebookový profil, pohádka, rouška, Jan Zahradníček, Petr Štěpán, Petr Kubíček, Ludmila Klukanová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Herečka Schreiberová: Knihy čtu kvůli divákům. Po karanténě se rozjedu za rodinou | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.