Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Jihlava má už 117 dobrovolníků. Venčí psy, nakupují seniorům nebo hlídají děti

Jihlava má od minulého týdne své dobrovolnické centrum, které pomáhá potřebným ulehčit současnou situaci. K dnešnímu dni má již 117 členů. Jubilejní stý zájemce se na jihlavskou radnici přihlásil o víkendu. Osobně mu dnes poděkovala primátorka a nezapomněla ani na ostatní dobrovolníky.

„Je krásné, že se tolik lidí v době striktních opatření nezdráhá nabídnout pomoc každému, kdo ji potřebuje. Svědčí to o tom, že žijeme v solidární společnosti, a když chceme, dokážeme si navzájem pomáhat,“ řekla primátorka Karolína Koubová.

Stou dobrovolnicí je Jana Paulátová z Jihlavy, která společně s českou kulturistkou Věrou Mikulcovou provozuje fitnesscentrum. To musí být v nynějších dnech také zavřené, a proto se Paulátová rozhodla, že svoje síly nasměruje k lidem v nouzi skrze dobrovolnické koordinační centrum fungující v dočasně pozastaveném turistickém informačním centru na jihlavském magistrátu. 

„V naší firmě se různé formě pomoci potřebným věnujeme již dlouho a pravidelně,“ uvedla dobrovolnice Jana Paulátová. „Považuji to za zcela přirozené a normální,“ doplnila na otázku, proč se rozhodla přihlásit.

„Nejčastějším druhem nabízené pomoci je zajištění nákupu potravin, vyzvednutí léků, hlídání i doučování dětí, šití roušek nebo venčení psů. Pomoc poptávají zejména senioři, přičemž nejčastěji naopak pomáhají studenti,“ uvedla jedna z koordinátorek dobrovolnické pomoci Martina Zachová s tím, že dnes se ve velkém doručují seniorům ušité roušky. Těch během dneška odešlo 280, konkrétně poslouží lidem v domech s pečovatelskou službou. Od minulého týdne pak pracovnice vydaly kolem dvaceti roušek. Odhadem padesát jich pak roznesli právě dobrovolníci.

Podle Zachové nyní každou hodinou narůstá počet žádostí o pomoc. V současnosti město obsloužilo více jak čtyřicet jednorázových či pravidelných požadavků. „V tuto chvíli registrujeme dalších čtrnáct žadatelů o pomoc,“ doplnila Zachová. 

Město provozuje zároveň sběrný box na roušky, kam výraznou měrou přispěly i pracovnice Městské knihovny Jihlava, kde zároveň ochranu úst a nosu šijí. „Pouze za pátek a dnešek zde z knihovny donesly minimálně šedesát roušek,“ uvedla Štěpánka Manová z městského informačního centra.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky koronavirus, dobrovolník, pomoc, radnice, magistrát, Jihlava, Karolína Koubová, rouška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava má už 117 dobrovolníků. Venčí psy, nakupují seniorům nebo hlídají děti | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.