Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Mrkvance mě učila péct moje maminka, říká rodačka z Polné. S receptem doma příliš neexperimentují

Už tento víkend zažije Vysočina jednu ze svých vůbec největších poutí. Na tradiční Mrkvancovou pouť, která se koná na Husově náměstí, mohou přijet lidé do Polné na Jihlavsku. Do téměř pětitisícového města mohou zájemci na pouť přijet od pátku 9. září do neděle 11. září.

„Mrkvánky peču od dětství se svou maminkou." 

Jak už název této tradiční události napovídá, v řadě domácností se peče sladké pečivo, v němž má hlavní roli mrkev. Pečení takzvaných mrkvanců nebo také mrkvánků má v řadě rodin dlouhou tradici, rodinný recept na ty nejlepší mrkvánky se dědí z generace na generaci. Nejinak je tomu i v rodině polenské rodačky Evy Pelánové, která už od svého dětství peče mrkvance každý rok společně se svou sestrou a maminkou. „Už to bude čtvrtstoletí," poznamenala s úsměvem redakci Drbny obyvatelka Polné Eva Pelánová.

Jako asi mnoho pekařek v Polné, také Evu Pelánovou mrkvánky učila péct její maminka. „Moji maminku mrkvánky učila péct její maminka, a tak dále. I u nás se tato tradice dědí v rodině z ženy na ženu," říká Pelánová. V rodině pečou mrkvánky zhruba pro osm lidí, na což padně zhruba 750 gramů mouky a 500 gramů mrkve. Při pečení se drží receptu, který se dědí.

Dostupných receptů na mrkvance je velké množství, kromě klasiky, tedy mrkve, kvasnic, mouky, vajec, koření, másla či sádla se mezi surovinami objevuje třeba i něco pro toto sladké pečivo netradičního - mák, kokosový olej, povidla či tvaroh. S tím má zkušenosti i Eva Pelánová. „Zkoušeli jsme i variantu s mákem. Děláme tradiční mrkvánky ve tvaru bochánku. Ale více nám chutnají mrkvanky jako závin, který není tak suchý a je tam více náplně, kterou máme rádi," přidala Eva Pelánová další tip. 

Babiččiny polenské mrkvánky podle paní Vomlelové

Těsto: 1 kg mouky (60 dkg výběrové polohrubé, 40 dkg hladké), 20 dkg másla a 1 lžíce sádla, 20 dkg cukru, 3 žloutky, 5 – 7 dkg kvasnic, sůl, asi 50 celých nebo rozemletých fenyklů, mléko dle potřeby

Náplň: strouhaná mrkev asi 1,5 kg, ¼ kg cukru, 1 vanilkový cukr, 50 celých nebo rozemletých fenyklů

Postup: Dusíme na 10 dkg másla 5 – 10 minut. Udušenou mrkev necháme vychladit. Zůstane-li v mrkvi šťáva, po lehkém pomačkání ji slijeme. Z vykynutého těsta vykrájíme bochánky, které uvnitř naplníme mrkví. Na plech dáváme řídce, aby se bochánky nespekly – podle velikosti plechu 3 až 4 nebo 4 až 5. Podmastíme, pak lehce zmáčkneme, okraje pomastíme, vršek potřeme zbylým bílkem a posypeme celým mákem. Upečené a vychladlé mrkvánky potřeme na posypaném vršku přehřátým nebo napůl rozpuštěným máslem (aby neztékalo) a hojně posypeme moučkovým cukrem s přimíchaným vanilkovým cukrem.  Z tohoto množství je asi padesát mrkvánků – podle velikosti i více. 

Obnovení poutě po roce 1989

Mrkvancová pouť v Polné se slaví druhou neděli v září na památku zdejšího svatého patrona - poustevníka sv. Liguria (Liguriáše), a to pravděpodobně již od 18. století. Tato tradice byla přerušena po roce 1950, kdy oslavy nuceně skončily. Další Mrkvancová pouť se konala po roce 1989 a v současnosti patří mezi největší poutě na Vysočině. 

Proč právě Mrkvancová? 

Pouti v Polné se už několik desítek let říká „mrkvancová“. Proč tomu tak vlastně je? Důvod je jednoduchý. Jak již zaznělo, polenská pouť se slaví na počest svatého Liguriáše, každý rok je to druhá zářijová neděle. To je doba, kdy se na Vysočině sklízela mrkev, která se v Polné pěstovala ve velkém, později ji nahradily brambory. V minulosti byl v Polné zaveden vždy jednou týdně  takzvaný mrkvový den, kdy se nesmělo jíst nic jiného. Dodnes se v Polné podle tradice nad vchodové dveře domů věší mrkev s pentlemi v národních barvách a pečou se výše zmíněné koláče plněné mrkvi zvané mrkvance nebo mrkvánky.  

Během nadcházejícího víkendu to v Polné nebude jen o mrkvancích, kolotočích a adrenalinových atrakcích. Už dnes začnou na polenském zámku pouťové zábavy, ty se budou konat i zítra. Na hradě lze navštívit jarmark a také kostýmované prohlídky. V sobotu od 10 hodin bude součástí pouťového víkendu i fotbalový zápas. Své síly si v něm poměří polenští Muži „A“ s týmem z Dukovan. 

Dopravní komplikace 

V letošním roce bude o pouti v Polné komplikovaná doprava ohledně dvou dlouhodobých uzavírek v ulici Pod Kalvárií (Amylon) a Varhánkova. Hlavně uzavírka v ulici Varhánkova bude komplikovat dopravu nejvíce (směr Hrbov, Brzkov, Přibyslav). Jelikož tento úsek nejde objet místními komunikacemi, je nutná objížďka přes Zábornou, Skrýšov, Poděšín, Nížkov, Špinov, Hrbov a zpět.

Ohodnoť článek

Foto Češka z Česka, Jiří Rathouský, vysocina.eu | Zdroj Město Polná, wikipedia, vysocina.eu

Štítky pouť, mrkev, mrkvance, tradice, mrkvancová, Polná, recept, Kraj Vysočina, okres Jihlava, Mrkvancová pouť, Amylon, Drbna.cz, Ligurie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mrkvance mě učila péct moje maminka, říká rodačka z Polné. S receptem doma příliš neexperimentují | Rozhovory | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.