Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Vtipy vyprávět neumím, umím je jen malovat, říká kreslíř Lukáš Křenek z Jihlavy

Lidé mají různé koníčky. Někdo rád čte, někdo rybaří, někdo běhá maratony. Třeba Lukáše Křenka z Jihlavy baví humor, zejména ten kreslený. A to natolik, že vtipy dokonce sám kreslí. Na kontě jich má více než čtyři stovky.

„Moje začátky, to je dlouhá historie. Už v dětství jsem maloval do sešitů auta, tanky, zkrátka taková ta klučičí témata. A na konci základní školy jsem se pokusil vytvořit vtip, spíš jen tak pro sebe. Pak jsem se tomu věnoval na střední škole, tam mi tehdy jeden vtip uveřejnili v časopise Trnky brnky. Tam měli rubriku Začínající kreslíři. A pak jsem se k tomu vrátil někdy v roce 2018. To už nakreslené vtipy dávaly větší smysl, začalo mě to víc bavit a stal se z toho opravdový koníček,“ říká na začátku našeho povídání kreslíř vtipů Lukáš Křenek.

Po Lukášově „comebacku“ v roce 2018 se jeho kreslený humor začal objevovat na webu Dikobrazu. „A tam si mě vytáhl tehdejší šéfredaktor - pan Mirek Vostrý - do Tapíra a tam publikuji dodnes,“ říká Lukáš z Jihlavy.

„Kdo mě nejvíc inspiruje? Jmen šikovných kreslířů znám spoustu a nerad bych na někoho zapomněl. Líbí se mi vtipy – hlavně myšlenky Miroslava Kemela. Ten má opravdu mnohdy nápadité a trefné vtipy.“

Krátce se ještě zastaví u svých začátků. První vtipy, tehdy ještě na střední škole, maloval fixou na papír. Potom krátký čas expterimentoval s tuší, což podle jeho slov nebylo optimální. „A někdy předloni jsem si koupil tablet, myslím takový ten, který je obrazovkou na kreslení a připojí se k počítači. Tam je největší výhoda, že existuje tlačítko zpět, když se třeba něco nepodaří. A samozřejmě po vizuální stránce vtipy lépe vypadají.“ Lukáš Křenek má ve své sbírce pouze černobílé vtipy, barevné netvoří.

Vtipy Lukáše Křenka

Pondělí, 28. srpna 2023, 17:28

Vtipy Lukáše Křenka
Vtipy Lukáše Křenka

Zajímá mě, jak dlouho vlastně trvá, než nějaký kreslený vtip vznikne. „Čas, který mi malování vtipu zabere, je individuální. Hlavně záleží, kdy přijde ten nápad. Nejčastěji se věnuji aktuálním událostem. Takže si třeba přečtu nějaký článek a během sekundy mě napadne vtip, to se pak povede rychle. A pak jsou situace, kdy si člověk řekne: Zajímavá událost. Ale něco na to vymyslet, dá trošku práce. Takže to téma v sobě mám dva tři dny nebo i víc dní, pak si ten nápad v hlavě srovnám, trošku pozměním věty nebo změním podobu postaviček. A pak si řeknu: To je konečně ono,“ odpovídá mi zkušený kreslíř z Jihlavy.

Pokud Lukáše Křenka někdo z přátel požádá o namalování vtipu „na zakázku“, tak neodmítne. „Třikrát se mi stalo, že jsem maloval vtip na zakázku, jednou to bylo pro kolegyni, tam šlo o vtip o blondýnách. A pak jsem maloval vtip kamarádovi k narozeninám na téma meteorologie. A poslední třetí vtip byl pro dalšího kamaráda na téma astronomie). Všechny tři lidi znám, tak to nebyl problém a myslím, že se to i povedlo.“

I já jsem Lukáše poprosila, jestli by nevytvořil vtip pro naše čtenáře. Posuďte sami, jestli se mu i tento vtip vydařil.

A kde Lukáš Křenek bere nejčastěji inspiraci? Jsou to média – tedy televize, noviny či zpravodajské servery. Nejčastěji tvoří vtipy o aktuálních tématech, politice a třeba i o zvířatech. „Nejčastěji jsou to celostátní témata, nebráním se ale ani událostem, které se stanou ve světě. Víc mě ale baví ta domácí česká témata.“

Třiačtyřicetiletý Jihlavák Lukáš Křenek, který je zaměstnaný ve firmě doručující balíky, kde se zabývá problematikou výdejních míst pro balíky, se malování vtipů s přestávkami věnuje už od základní školy. Největší inspirací mu jsou aktuální události doma i ve světě. Rád tvoří i vtipy „na míru“.

Téma, které je tabu 

Zajímalo mě i to, kde má Lukáš hranici, kterou by nikdy nepřekročil neboli jaké téma je pro něj tabu? „Nešel bych do ničeho, kde bych někoho urážel, napadá mě třeba rasismus nebo například když má někdo nějaký handicap. Tam už je ten led hodně tenký,“ říká Křenek.

Když už má nápad a jasnou představu, jak by měl vtip vypadat, pak vezme do ruky tablet a začne malovat. Samotné malování vtipu mu zabere průměrně hodinu až hodinu a půl.

Lukášovy vtipy vznikají nejčastěji doma u stolu. „Žádný speciální rituál nemám. A časově je jedno, jestli je dopoledne, nebo večer. Máme doma roční miminko, takže času je méně a maluju, když mám zrovna chvíli prostor.“

Lukáš Křenek během kreslení svého dalšího vtipu 

Také kreslíři vtipů mezi sebou soutěží. Svůj um třikrát ukázal i Lukáš Křenek, a to na Mezinárodním festivalu kresleného humoru. Dvakrát se účastnil festivalu ve Františkových Lázních. „Na tomhle festivalu je dáno jedno téma, kreslíři nakreslí vtip a pošlou ho do redakce. V tomto městě je pěkná dlouhá kolonáda, tam jsou všechny vtipy vystavené, a porota vybere ty nejlepší vtipy,“ dozvídám se od Lukáše. A také i to, že letošní ročník se konal v Mostě a kreslíři tvořili na téma „vznik světa“.

Sledující na Facebooku přibývají, jsem spokojený." 

Vtipy Lukáš publikuje ve zmíněném časopisu kresleného humoru Tapír, pro své příznivce je aktivní i na Facebooku. „Tam dávám všechny vtipy, profil na Facebooku mám od roku 2019. Sledující postupně přibývají, jsem spokojený,“ říká kreslíř z Jihlavy.

Lukáš Křenek 

Asi každý má ve svém okolí někoho, kdo dobře umí vyprávět vtipy, nejoblíbenější bývají ty o blondýnách, policistech, o politicích a zaručený úspěch mívají třeba i ty „o Pepíčkovi“. Lukáš Křenek se cítí jistý jen v malování vtipů, podle svých slov je vyprávět neumí. „A mám to tak, že někde slyším fakt pěkný vtip, a řeknu si, že si ho musím zapamatovat. Ale pak padne jiné téma a já ho zapomenu. Takže umím malovat, neumím vyprávět,“ rozesměje se.

„Vtipy si poctivě eviduju, na kontě jich mám od roku 2018 přes čtyři stovky. Přesně jich je 420.“

Naše povídání jsme zahájili vzpomínkou na Lukášovy začátky. A co naopak, má kreslený humor budoucnost? „Obecně myslím, že dobrých kreslířů ubývá. Může to souviset s tím, že asi každý koníček vyžaduje jisté úsilí na začátku. A v dnešní době lidé všeobecně nemají trpělivost. A taky to může souviset se všeobecně špatnou náladou ve společnosti. Lidi na humor poslední dobou asi nemají moc náladu,“ myslí si Lukáš Křenek.

Cenné rady do začátku 

A co by závěrem poradil někomu, kdo by také chtěl začít malovat vtipy? „Na začátku je zásadní hlavně trpělivost a pevné nervy, protože ten vývoj je postupný. Čím víc se kreslí, tím víc je vidět zlepšení. I moje začátky byly těžké, i já u sebe za těch x let vidím posun. Ze začátku těch zmačkaných papírů z důvodu chyb bylo opravdu hodně. Například vtip z roku 2018 je jiný, než bych namaloval dneska. A není to ani tak tabletem jako spíš lepším vypracováním, které závisí na počtu nakreslených vtipů. Takže základem je trpělivost.“

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lukáš Křenek , Lenka Dvořáková

Štítky (Ne)obyčejní, neobyčejní, seriál, rozhovor, příběh, záliba, kreslíř, ilustrace, vtip, humor, Lukáš Křenek, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aneta Růžová

Výborný a zajímavý článek

Úterý, 29. srpna 2023, 19:41Odpovědět

(NE)OBYČEJNÍ: Vtipy vyprávět neumím, umím je jen malovat, říká kreslíř Lukáš Křenek z Jihlavy | (Ne)obyčejní | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.