Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak se značí pneumatiky? Ukážeme si na oblíbeném rozměru 205/55 R16

PR článek

Pneu 205/55 R16 patří mezi standardní a populární rozměry pneumatik používané pro osobní vozidla. Přemýšleli jste, co ty čísílka znamenají? Pojďme se na to podívat.

Co znamená rozměr 205/55 R16?

První číslo (205) udává šířku pneumatiky v milimetrech. Šířka pneumatiky je přímo úměrná kontaktní ploše s vozovkou a ovlivňuje přilnavost, stabilitu a ovladatelnost vozidla.

Druhé číslo (55) značí poměr výšky bočnice k šířce pneumatiky vyjádřený v procentech. Nižší poměr je roven nižší bočnici, což může vést k lepší stabilitě a řízení. Může však také znamenat tvrdší jízdu kvůli menšímu množství vzduchu v pneumatice.

Písmeno "R" označuje, že pneumatika má radiální konstrukci. Radiální pneu jsou dnes standardem a nabízejí lepší výkon a odolnost než diagonální typ pneumatik.

Číslo na konci (16) udává průměr ráfku v palcích. V přepočtu se jedná o přibližně 41 cm, konkrétně 40,64 cm. Důležité je, aby průměr ráfku odpovídal průměru pneumatiky a tím bylo zajištěno správné nasazení a bezpečná funkčnost kola.

Osobní zimní pneumatiky 205/55 R16

Rozměr 205/55 R16 je často volen pro vozidla střední třídy jako je Volkswagen Golf, BMW řady 3, Škoda Octavia nebo Ford Focus. Popularita tohoto rozměru spočívá v dobrém vyvážení v poměru cena / výkon / komfort, zejména zimní pneu 205/55 R16 představuje jedny z nejoblíbenějších. Pneumatiky v tomto rozměru jsou dostupné v mnoha dezénech a to od nejznámější až po ekonomické výrobce pneumatik. Například cenově výhodné pneumatiky Giti nebo prémiové Michelin.

Doporučení na závěr

Důležité je si uvědomit, že správný výběr pneumatik závisí nejen na značce a modelu automobilu, ale také na jeho přesné konfiguraci a roku výroby. Specifikace daného modelu má velký vliv na výběr velikosti a typu pneumatik. Například sportovní verze stejného auta má odlišné typy pneumatik než jeho standardní verze.

Doporučujeme vždy zkontrolovat rozměry s technickým průkazem a s aktuální velikostí kol. Nejlépe se informovat ve svém nejbližším autoservise či u svého mechanika.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Jak se značí pneumatiky? Ukážeme si na oblíbeném rozměru 205/55 R16 | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.