Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Plachetnice, nebo katamarán? 7 tipů jak vybrat tu pravou loď na pronájem

PR článek

Chtěli byste si vyzkoušet tolik populární dovolenou na lodi a rozhodujete se, jaký typ plavidla zvolit? Nejčastějším loděmi jsou plachetnice a katamarány. Každá má své výhody i nevýhody. My jsme pro vás shrnuli ty nejzásadnější, abyste si vybrali tu pravou loď přesně pro vás a vaší posádku.

1. Vedení lodi

Abyste se mohli vydat na moře na lodi, potřebujete mít kapitánské zkoušky. Na oba typy lodí většinou musíte mít standardní kapitánský průkaz a standardní licenci VHF (průkaz radiotelefonisty). Vždy je ale třeba se informovat, zda je tomu opravdu tak.

Pro kapitány – začátečníky se často doporučuje pronájem plachetnice. Jde totiž o jednotrupé plavidlo, na kterém cítit každou vlku. Každý začínající kapitán tak na ní rychle získá cit pro kormidlování.

Zdroj: pexels.com

2. Možnost pronájmu

Katamarán i plachetnici si jednoduše pronajmete online přes charterové společnosti podle výbavy, počtu pasažérů, značky a dalších faktorů. Mezi nejoblíbenější značky plachetnic patří například Bavaria, Dufour, Hanse či Beneteau. Mezi katamarány objevíte také Lagoon, Bali, Catana či Nautika.

Některé lodě si dokonce můžete pronajmout s posádkou. Cena pronájmu se pak vyšplhá o tisíce korun, a proto je lepší, když máte kapitána v partě. Kdo však má lepší finanční možnosti a chce si užít pohodlí, takový větší katamarán s posádkou může být opravdu velká zábava.

3. Pohodlí

Zatímco plachetnice má jeden trup, katamarán má dva. Jeho ponor je tak velmi mělký, paluba širší a celá loď na vodě stabilnější. Větší jsou také kajuty a mají dokonce trochu vyšší strop. Na palubě katamaránu spolu všichni v klidu povečeříte, uspořádáte grilovačku nebo se můžete opalovat na sluníčku. Jeho paluba je bezpečnější například pro děti. Na plachetnici je vše sice stísněnější, ale praví námořníci na ni nedají dopustit.

Zdroj: pexels.com

4. Pro koho jsou vhodné?

Katamarán je díky své konstrukci vhodnější pro lidi, kteří si na moři chtějí užít hlavně klid a pohodu. Skvělý je pro rodiny s dětmi či starší posádku. Paluba je prostornější a bezpečnější, vejde se na ní třeba i kočárek.

Plachetnice je zas vhodnější pro lidi, kteří si chtějí užít moře naplno. Pokud vám nevadí, že budete cítit každý pohyb lodi, a chcete zažít pravé mořské dobrodružství, plachetnice je pro vás jako dělaná. Pokud ale trpíte vy nebo někdo z vaší posádky mořskou nemocí, dejte přednost katamaránu.

Zdroj: unsplash.com

5. Parkování a kotvení

Kvůli rozdílné konstrukci obou typů plavidel je odlišné také jejich parkování, respektive kotvení. S katamaránem se vám bude díky dvěma motorům jednodušeji manipulovat v marině, ale s kotvením na bójce to může být náročnější. Při pronájmu katamaránu si tedy vždy zjistěte podmínky pro kotvení daného typu lodi. Kvůli větší šířce katamaránu také při kotvení zaplatíte více peněz v marině.

Zdroj: pexels.com

6. Kam se s nimi vydat

Díky charterovým online společnostem si můžete pronajmout oba typy lodí, ale i další typy plavidel přes internet z pohodlí vašeho domu po celém světě. Můžete se vydat do Chorvatska, Řecka, ale i do dalších koutů Evropy. Oblíbené jsou také Spojené arabské emiráty, Bahamy, Seychely a další.

Před definitivním rozhodnutím pro určitou destinaci si ale zjistěte, zda daná země uznává vaše kapitánské zkoušky. Může se totiž stát, že někde platit nebudou, nebo budou požadovat rovnou dva kapitány na palubě. V některých asijských zemích zas po vás možná budou chtít kapitánský životopis. Ne všechny destinace jsou totiž vhodné pro začátečníky.

Zdroj: Pixabay.com

7. Cena

Obecně vás plachetnice vyjde levněji než katamarán. Dražší je pronájem katamaránu, ale také parkování v marínách, protože zabírají na šířku více místa, často i 1,5–2 násobek šířky plachetnice. Připlatíte si také na palivo, za průplavy i národní parky. Vyšší cena se vám však vrátí v podobě absolutního pohodlí pro celou posádku.

Ohodnoť článek

Štítky plachetnice, moře, Bavaria Brewery, Evropa, Řecko, Chorvatsko, Spojené arabské emiráty, Bahamy, Seychely

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plachetnice, nebo katamarán? 7 tipů jak vybrat tu pravou loď na pronájem | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.