Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak se připravit na maraton?

PR článek

Maraton patří mezi legendární běhy, jeho historie se přitom datuje až do dob antického Řecka. V současnosti se jedná o jeden z nejznámějších závodů, který pravidelně organizují nejrůznější světové metropole. Jak se na běh dlouhý více než 42 kilometrů správně připravit?

Bez dlouhodobé přípravy se neobejdete

Jedna věc je jistá, maraton rozhodně neuběhnete „jen tak“. Na takto dlouhý běh se musíte připravit. Pokud patříte mezi pravidelné běžce, bude vaše snaha o chlup jednodušší. Vše záleží na tom, kolik kilometrů jste zvyklí uběhnout.

Zkušení běžci by měli s přípravou na maraton začít ideálně půl roku dopředu. Zátěž navyšujte pozvolna a s respektem k vlastnímu tělu. Jestliže začnete svoje svaly přepínat na poslední chvíli nebo si brousíte zuby na maraton, ale prakticky neběháte, může vás krom bolesti potkat i nepříjemný úraz nebo vyčerpání. Začínající běžci se k uběhnutí maratonu dopracují přibližně za dva až tři roky pravidelného běhu.

TIP: Pokud si ohledně své fyzičky nejste příliš jistí, raději se poraďte s trenérem, lékařem nebo jiným odborníkem.

Trpělivost přináší růže

Jednou z vlastností, která se vám bude během trénování na maraton hodit, je bezpochyby trpělivost. Natrénovat na 42 kilometrů dlouhý běh vás totiž bude stát spoustu sil, odříkání i tvrdé dřiny. Snažte se vyběhnout alespoň 3× týdně vždy na delší vzdálenost. V součtu byste pak v jednom týdnu měli uběhnout maximálně 40 kilometrů, ale žádoucí je spíše méně. Zátěž si občas navyšte a zaběhněte na jeden zátah alespoň 20 kilometrů. S měřením vzdálenosti vám pomohou chytré hodinky.

Poslední půlrok před samotným maratonem můžete zátěž sem tam navýšit. A minimálně jednou si zkuste zaběhnout 30–40 kilometrů. Díky tomu si uděláte skutečnou představu o tom, co vás přibližně čeká.

Strava při přípravě na maraton

Co se týče jídelníčku, měli byste se během přípravy na maraton vyvarovat jakýchkoliv extrémů. Jezte pravidelně a v dostatečném množství. Dbejte na pestré a vyvážené stravování, které pokryje vaši denní potřebu sacharidů, bílkovin a tuků. Pokud patříte mezi vegany či vegetariány, ujistěte se, že svému tělu dáváte dostatek minerálů a vitaminů. Do svého stravovacího plánu můžete zařadit rovněž suplementy v podobě proteinů. A nezapomínejte na pitný režim.

TIP: Jídlo si s sebou připravte i na maraton. Hodit se vám budou energetické tyčinky, gely, ale také přesnídávky či kousek buchty.

Ohodnoť článek

Foto CZC.cz

Štítky maratonský běh, Starověké Řecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak se připravit na maraton? | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.