Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: Letošní sezona v kraji je zatím slabší než ta loňská

Pro oslovené provozovatele lyžařských středisek na Vysočině je nynější sezona zatím slabší než loňská. Kvůli špatnému počasí přišli o významnou část návštěvníků o vánočních prázdninách, a tím i o tržby. V kraji je otevřených nejméně deset uměle zasněžovaných sjezdovek, lyžařům nabízejí dobré podmínky. Přírodní sníh pro rekreační běžkaře zatím chybí.

Vlek na Šacberku u Jihlavy jezdí bez přerušení od 13. prosince. Mrazy tento týden umožnily zásobu umělého sněhu ještě zlepšit, na sjezdovce ho teď leží 60 i víc centimetrů, uvedl provozovatel Pavel Havlíček. V porovnání s minulou zimou je podle něj letošní lyžařská sezona zatím horší.

Na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí začala lyžařská sezona 14. prosince. „Není to žádná hitparáda," řekl Jiří Pálka z tamního lyžařského klubu. Kvůli oblevě a s tím spojenému nezájmu lyžařů vlek stál od 22. do 27. prosince. Na sjezdovce teď ale leží v průměru půlmetrová vrstva technického sněhu, brzo by mohla být otevřená i tréninková sjezdovka. Od pondělí do pátku dopoledne na Fajtově kopci lyžují školy.

Prodělečné vánoční prázdniny

Sedačková lanovka na Harusově kopci v Novém Městě na Moravě se v této zimě poprvé rozjela krátce před Vánoci, po přestávce způsobené špatným počasím znovu funguje od 30. prosince. Správce Karel Klapač podotkl, že vánoční prázdniny se obvykle na tržbách skiareálu podílejí asi třetinou, což chybí. „Ale předpokládám, že se ještě něco najede," uvedl Karel Klapač.

Skiareály na Křemešníku a v Lukách nad Jihlavou se podařilo zprovoznit v prvním lednovém týdnu, návštěvnost byla zatím slabší, uvedla správkyně Magda Vaňková. Teď jsou podmínky pro lyžování na obou svazích vynikající a provoz celodenní, uvedla.

Otevřené jsou také podle zveřejněných údajů sjezdovky Dalečín, Nový Jimramov a Svratka na Žďársku a Čeřínek u Jihlavy. Ve skiareálu Jalovec na Třebíčsku jezdí malý vlek. Rekreační běžkaři mohou ve vyhrazených časech využívat uměle zasněžené sportovní tratě novoměstské Vysočina areny.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lyžování, sjezdovka, vlek, počasí, zima, Kraj Vysočina, Jihlava, Šacberk, kopec, Velké Meziříčí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: Letošní sezona v kraji je zatím slabší než ta loňská | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.