Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Havlíčkobrodská nemocnice má magnetickou rezonanci. Přístroj vyšel na téměř 50 milionů

Nemocnice Havlíčkův Brod, kterou zřizuje Kraj Vysočina, zprovoznila magnetickou rezonanci za asi 32 milionů korun. Pro její umístění musela za 16,7 milionu korun postavit nové prostory. Je z pěti krajských nemocnic čtvrtou, vybavenou magnetickou rezonancí, dosud ji neměla, řekla mluvčí nemocnice Petra Černo.

„Magnetická rezonance přináší jiné možnosti vyšetření, než jaké jsme měli dosud k dispozici díky CT či gama kamerám. Hlavní výhodou je vyšší schopnost rozlišení složek měkkých tkání a absence rentgenového záření," řekl primář radiodiagnostického oddělení Robert Pípal.

Pracoviště magnetické rezonance mají z pěti krajských nemocnic také nemocnice v Jihlavě a Novém Městě na Moravě na Žďársku, chybí jen v Pelhřimově. Podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Vladimíra Novotného (ČSSD) bude v budoucnu standard každé nemocnice mít magnetickou rezonanci jako radiodiagnostickou metodu.

Přístroj nemocnice pořídila díky dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Přístavbu k hlavní lůžkové budově navazující na radiologického oddělení hradil kraj. Stojí na místě proluky mezi chirurgickým pavilonem a diagnostickým centrem. Postavila ji akciová společnost Chládek a Tintěra.

Čekání na dokončení stavebních úprav 

Nové pracoviště magnetické rezonance vzniklo nedávno i v nemocnici v Třebíči. Stálo 31 milionů korun a bylo také výraznou měrou hrazené z dotací. Kraj za něj zaplatil tři miliony korun. Komfortem pro pacienty je to, že už nemusí kvůli vyšetření dojíždět do vzdálenějších nemocnic. Třebíčská magnetická rezonance začala první pacienty vyšetřovat v pondělí. „Měli jsme to trochu složitější než Třebíč. Přesto, že nám přístroj dovezli dřív, čekali jsme na dokončení stavebních úprav," řekla mluvčí Černo.

Autoři | Foto Nemocnice Havlíčkův Brod / Facebook

Štítky magnetická rezonance, přístroj, nemocnice, zdraví, Nemocnice Havlíčkův Brod, Kraj Vysočina, Lékárenský komplex Jihlava, Vladimír Novotný, ČSSD, Nové Město na Moravě, Chládek a Tintěra, Pardubice a.s., okres Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Havlíčkobrodská nemocnice má magnetickou rezonanci. Přístroj vyšel na téměř 50 milionů | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.