Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Měsíčně projde mamografickým vyšetřením v Jihlavě sedm set žen, prevence je zásadní

V jihlavské nemocnici měsíčně absolvuje mamografický screening 700 žen. Právě jihlavská nemocnice se může pyšnit jedním z nejmodernějších přístrojů v kraji, přístrojem, který lékařům pomáhá včas odhalit rakovinu prsu. U toho onemocnění, pokud se odhalí včas, je vysoká šance na uzdravení.

Právě proto by každá žena starší 45 let, pokud je bezpříznaková, by měla chodit každé dva roky na preventivní screeningové vyšetření. To je zdarma a žádanku na vyšetření jí napíše buď gynekolog, nebo praktický lékař.

Samozřejmě je pro zájemkyně možné i častější vyšetření než jednou za dva roky. To už však nehradí zdravotní pojišťovna a žena za takové vyšetření zaplatí 250 korun.

Mamografií jednou za 2 roky ale prevence nekončí. Každý měsíc bychom si měly samovyšetřovat prsa a uzliny v podpaží. Pokud se ženě nebude něco zdát, může se stavit u svého gynekologa či praktického lékaře pro žádanku a objednat se k nám na vyšetření. U žen do 40 let věku se dává přednost ultrazvuku, nad 40 let spíše mamografii,“ vyzývá lékařka Martina Wollmuthová, která upozorňuje na důležitost preventivních vyšetření.

Větší zájem o mamografii přijde vždy, když se objeví nějaká známá osobnost, která onemocní rakovinou prsu. „Dokonce mi některé pacientky občas řeknou, že si na vyšetření vzpomněly a objednaly se poté, co viděly třeba nějaký seriál z nemocničního prostředí, kde onemocněla některá z postav,“ dodává lékařka.

Rakovina prsu se bohužel nevyhýbá ani mladším ženám. „Naší nejmladší pacientce, které jsme v loňském roce odhalili rakovinu prsu, bylo pouhých 25 let. O to těžší je sdělování diagnózy. Je to rána, kterou v tomto věku nečekáte. Ale stále platí, že pokud žena přijde včas, má vysokou šanci na vyléčení,“ apeluje na prevenci lékařka.

Některé ženy ale bohužel přijdou pozdě. „Chodí i ženy s obřím, několikacentimetrovým nádorem, často již rozpadeným. Naštěstí je jich málo,“ uzavírá Martina Woolmuthová.

„Jak na ultrazvuk, tak na mamografické vyšetření se leze objednat telefonicky, a to na čísle 567 157 602,“ zve na vyšetření Monika Zachrlová, mluvčí jihlavské nemocnice.

Foto www.mammacentrum.cz | Zdroj Nemocnice Jihlava

Štítky Lékárenský komplex Jihlava, prevence, rakovina prsu, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Měsíčně projde mamografickým vyšetřením v Jihlavě sedm set žen, prevence je zásadní | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.