Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jen nejnovější budovy nemocnic na Vysočině mají klimatizaci. Někde se montují dodatečně

Většinou jen nejnovější pavilony postavené v uplynulých několika letech mají v nemocnicích na Vysočině klimatizaci. U starších budov její montáž obvykle nedovoluje konstrukce nemovitostí. Přesto se klimatizace někde dodatečně montují. Havlíčkobrodská nemocnice takto před několika dny vylepšila chirurgickou ambulanci.

Jihlavská nemocnice klimatizuje jednotku intenzivní péče, zákrokové sály, část interního pavilonu a onkologický stacionář. „Například operační sály jsou nastaveny na 24 stupňů Celsia, a to kvůli pacientům,kteří jsou na sálech nazí pod prostěradlem a nehýbou se," řekla mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová. V závislosti na postupu rekonstrukcí budov nemocnice klimatizovaných prostor přibývá. „Teď je v plánu oprava stravovacího provozu," řekla Zachrlová. Provozní náklady klimatizací jsou podle ní asi 250 tisíc korun za sezonu.

V pelhřimovské a havlíčkobrodské nemocnici se standardně klimatizují především jednotky intenzivní péče a oddělení ARO. „Dále pak oddělení, která v posledních dvou třech letech prošla rekonstrukcí," řekla jejich mluvčí nemocnic Petra Černo. Obdobné je to i v Nemocnici Třebíč, která nejnovější pavilon za asi půl miliardy korun zprovoznila na konci roku 2017. „U starších budov klimatizujeme především jednotky intenzivní péče a laboratoře," řekl mluvčí třebíčské nemocnice Radek Fukal.

Dodatečné montáži se nemocnice spíš brání. Omezují je konstrukce budov, například nízké stropy, jako je to v případně nemocnice v Novém Městě na Moravě, nebo kapacita nemocniční trafostanice, což je případ Havlíčkova Brodu. „Mobilní klimatizace nepořizujeme, i ta by totiž vyžadovala stavební zásah pro otvor odvádějící horký vzduch," řekla novoměstská mluvčí Tamara Pecková. V letních měsících si pomáhají ventilátory.

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky klimatizace, nemocnice, budova, zdraví, Kraj Vysočina, pavilon, Lékárenský komplex Jihlava, Nemocnice Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jen nejnovější budovy nemocnic na Vysočině mají klimatizaci. Někde se montují dodatečně | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.