Počasí dnes10 °C, zítra13 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Odborníci na Dni zdraví lidem změří cholesterol, vyšetří prsa či znaménka. To vše zdarma

V úterý 1. prosince proběhne v jihlavské nemocnici Den zdraví pro veřejnost. Lidé si zde mohou nechat změřit tlak, cholesterol, naučí se správně mýt ruce, promluví si o kouření či jim lékaři zkontrolují znaménka. To vše zdarma.

„Touto akcí chceme upozornit na důležitost prevence a odpovědnost každého z nás za své zdraví. Chodit k lékaři na preventivní prohlídky rozhodně není zbytečné a to by si lidé měli uvědomit,“ říká náměstkyně ošetřovatelské péče jihlavské nemocnice Jarmila Cmuntová. 

V modré chodbě, spojující interní a diagnostický pavilon nemocnice, budou připraveni zdravotničtí pracovníci. Kuřákům se bude měřit oxid uhličitý v plicích a nabídnuta jim bude pomoc Poradny pro odvykání kouření. Epidemiologická sestra ukáže, jak si správně umýt a vydezinfikovat ruce a vysvětlí, proč je správné mytí rukou důležité. Měřit se bude také hodnota glykémie.

Nutriční terapeuti poradí ohledně výživy, zástupci Státního zdravotního ústavu určí zájemcům výši cholesterolu a řeknou více o prevenci rakoviny prsu a prostaty. Na místě bude také stánek Všeobecné zdravotní pojišťovny, kde budou měřit krevní tlak a vypočítají BMI a seznámí zájemce se všemi preventivními programy. Na kožním oddělení zájemcům vyšetří znaménka, a to v čase od 9 do 12 hodin v ambulanci kožního oddělení. Všechny tyto úkony budou zdarma. Pacientky budou moci také využít mamograf, kde nebudou potřebovat žádanku.

„Novinkou letošního dne zdraví bude prezentace firmy Mölnlycke o hojení chronických rad a dekubitů v domácím prostředí. Specialisté poradí těm, kteří se v domácím prostředí starají o své blízké,“ nalákala Monika Zachrlová, mluví jihlavské nemocnice. Zároveň zástupce firmy Vitapur předvedou, jak vybrat správné pomůcky, ulehčující polohování těchto nemocných.

Další novinkou je cyklus přednášek, který se bude konat ve velké zasedací místnosti jihlavské nemocnice. Startuje v 10 hodin přednáškou Prevence HIV, pokračuje o půl jedenácté povídáním na téma Člověk a závislosti. V 11 hodin návštěvníci uslyší přednášku Diabetes mellitus II. typu – civilizační choroba.

Den zdraví po veřejnost se v jihlavské nemocnici koná v úterý 1. prosince od 9 do 15 hodin.

 

Foto www.krasobrana.cz

Štítky zdraví, cholesterol, Lékárenský komplex Jihlava, přednáška, Státní zdravotní ústav, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborníci na Dni zdraví lidem změří cholesterol, vyšetří prsa či znaménka. To vše zdarma | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.