Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zdravotní sestry dostanou přidáno o dva tisíce korun. Na Vysočině si polepší 1600 lidí

Vláda na konci května rozhodla, že od 1. července budou navýšeny mzdy vybraným nelékařským zdravotnickým pracovníkům pracujících v třísměnném nebo nepřetržitém provozu bez odborného dohledu o 2 000 korun. Navýšení se na Vysočině týká cca 1600 lidí.

„I přesto, že ministerstvo zdravotnictví peníze na zvýšení mzdy zdravotníkům do krajů pošle na základě dotačního řízení se zpožděním, mohu potvrdit, že v našich krajských nemocnicích bude zdravotním sestrám od 1. července přidáno,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Zvýšení platů podle vládního nařízení se podle odhadu týká na Vysočině až 40% nelékařských zdravotníků. Získání finančních prostředků pro navýšení mezd zdravotních sester od Ministerstva zdravotnictví  je tentokrát komplikovanější i administrativně náročnější. Odhadovaný, nikoli však konečný požadavek zdravotnických zařízení z Kraje Vysočina pro následující půlrok platnosti zákona se může pohybovat na hranici 30 milionů korun. 

V Jihlavě téměř sedm milionů korun 

Například  Nemocnice Jihlava  udává, že na navýšení platu má nárok 416 pracovníků, což se v rozpočtu nemocnice podepíše částkou téměř sedmi milionů korun, stejně jako například Nemocnice Třebíč, která potřebuje do konce roku pro navýšení  mezd téměř 300 zaměstnanců necelých 5 milionů korun, tyto peníze v rozpočtu chybí. „Rychlé řešení je tak pro nás, ale i pro nekrajská zařízení důležité. V tuto chvíli zatím přijímají nemocnice opatření k vyplácení těchto peněz bez finanční podpory od kraje,“ upozorňuje na aktuální stav hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Podle informací ministerstva zdravotnictví bude zdravotnickým zařízením prostřednictvím krajů poskytnuta pouze záloha na celých šest měsíců dopředu. Na konci roku se provede vyúčtování dotace. Od Nového roku by pak měly s pokrytím navýšení počítat už úhradová vyhlášené z veřejného zdravotního pojištění.

Tisková zpráva | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky plat, mzda, zvýšení, nemocnice, sestry, Kraj Vysočina, zdravotní sestra, zdravotnický pracovník, Vladimír Novotný, Lékárenský komplex Jihlava, Jiří Běhounek, Nemocnice Třebíč, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotní sestry dostanou přidáno o dva tisíce korun. Na Vysočině si polepší 1600 lidí | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.