Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Nemocnice v Novém Městě bude mít magnetickou rezonanci

Širší možnosti diagnostiky budou mít příštího roku lékaři v nemocnici v Novém Městě na Moravě. Právě tam se jako druhá v pořadí v Kraji Vysočina objeví magnetická rezonance. Na její pořízení přispěje Kraj Vysočina nemalou částkou.

Pro pacienty ze Žďárska by mělo být od poloviny příštího roku dostupnější vyšetření na magnetické rezonanci. Měla by ji získat nemocnice v Novém Městě na Moravě. Radní Kraje Vysočina dnes doporučili zastupitelstvu ke schválení přispět 15 miliony korun na nutnou 39milionovou investici a zapůjčit nemocnici zbytek do pořizovací ceny. Novinářům to dnes oznámil náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

Nový přístroj by měl zlepšit zatím nedostatečnou vybavenost Kraje Vysočina. „V současné době je v kraji pouze jedna magnetická rezonance, a to v Nemocnici Jihlava. Kraj má druhou nejhorší dostupnost tohoto vyšetření v celé republice,“ uvedl Novotný. Pacienti musí za vyšetřením dojíždět do Jihlavy nebo na další, často vzdálená pracoviště v jiných krajích. Vysočina má kolem 500.000 obyvatel. Podle doporučení Radiologické společnosti by měla být jedna magnetická rezonance na zhruba 80 000 obyvatel.

Nemocnice v Novém Městě na Moravě má podle Novotného nejlepší prostorové a personální podmínky pro umístění magnetické rezonance. Na pořízení přístroje bude po schválení zastupitelstvem v listopadu vypsáno výběrové řízení. „Magnetická rezonance by v Novém Městě mohla začít fungovat někdy v polovině příštího roku,“ prozradil Novotný.

Magnetická rezonance bude podle hejtmana Jiřího Běhounka (za ČSSD) umístěna v pavilonu chirurgických oborů po nutných stavebních úpravách na radiologickém oddělení jako jeho páté pracoviště. „Pro novoměstskou nemocnici to znamená posílení neinvazivních diagnostických metod v oblasti neurologické, onkologické, ortopedické a traumatologické,“ uvedl hejtman. Magnetickou rezonanci je nemocnice připravena provozovat ve dvousměnném provozu.

Nemocnice v Novém Městě na Moravě disponuje 449 lůžky. Poskytuje komplexní zdravotnickou péči na 20 odděleních včetně urgentního příjmu pro spádovou oblast 120.000 obyvatel. Loni hospodařila s vyrovnaným výsledkem. Od roku 2012 provozuje nemocnice takzvané iktové centrum, vysoce specializované pracoviště, které slouží pacientům po mrtvici.

Výhledově a v závislosti na dostatku peněz by podle Novotného další magnetickou rezonanci měly do dvou let pořídit také nemocnice v Havlíčkově Brodě a Třebíči. „Čtyři magnetické rezonance v kraji budou konečný stav, v Pelhřimově se její pořízení nepředpokládá,“ dodal Novotný.

Zdroj: ČTK

Štítky magnetická rezonance, nemocnice, Nové Město na Moravě, Kraj Vysočina, Vladimír Novotný, ČSSD, Lékárenský komplex Jihlava, okres Žďár nad Sázavou, Jiří Běhounek, Nemocnice Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Novém Městě bude mít magnetickou rezonanci | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.