Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Robot v Jihlavě odoperoval už sto gynekologických pacientek. Rány se lépe hojí, ubylo také komplikací

Robotický systém Da Vinci XI. v  jihlavské nemocnici slouží už rok a půl. Za tu dobu pomohl rovné stovce žen s gynekologickými potížemi. Operační rány jsou díky němu menší a lépe se hojí. U zákroků se vyskytuje méně komplikací, ženy se do běžného života vrací podstatně rychlejší.

Jihlavská nemocnice je jediným pracovištěm na Vysočině, které se tyto operace dělají. Lékař provádí zákrok z operačního sálu, ale nepřichází do kontaktu s tělem pacienta. V současnosti s moderním systémem pracují dva certifikovaní operatéři.

„Robotická technologie řeší složité a náročné operace z několika vpichů, podobně jako laparoskopie, avšak umožňuje větší rozsah pohybu. Je velmi precizní. Studie srovnávající všechny typy operací prokazují výhody robotického přístupu v řadě případů," řekla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová.

Rekonvalescence a návrat do běžného života jsou po robotickém zákroku velmi rychlé. Většina pacientek může jít domů již druhý den po zákroku.

„Jedná se převážně o ženy s onkologickou diagnózou, ale robotický operační výkon poskytujeme také pacientkám s děložní myomatosou, genetickým onemocněním či abnormálních nálezech na děložním čípku. Jednoznačnou výhodou pro pacientky je minimální krevní ztráta, malé jizvy a rychlá rekonvalescence s krátkou hospitalizací," popsala primářka gynekologicko-porodnického oddělení Petra Herboltová.

 Robotický systém slouží v jihlavské nemocnici nejen pro gynekologické pacientky, ale využívají ho také urologové a chirurgové. Zařízení přišel na 65 milionů korun.

 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Nemocnice Jihlava

Štítky Jihlava, nemocnice, lékař, operace, zdraví, robot, gynekologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Robot v Jihlavě odoperoval už sto gynekologických pacientek. Rány se lépe hojí, ubylo také komplikací | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.