Počasí dnes27 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Mějte se na pozoru, Vysočina je teď plná klíšťat. Hygienici radí, jak správně postupovat při odstranění

Hygienici z Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV) varují před klíšťaty, která se vlivem teplého a vlhkého počasí v regionu vyskytují v hojné míře. Mluvčí KHSV Jana Böhmová zmiňuje výsledky výzkumu Státního zdravotního ústavu, podle kterých klíšťata žijící ve městech, například v parcích a zahradách, přenášejí ve vyšší míře infekční, pro člověka nebezpečné, nemoci. Především jsou to klíšťová encefalitida a lymská borrelióza.

Ředitelka protiepidemického odboru KHSV Hana Pavlasová varuje, že bychom se měli před klíšťaty mít opravdu na pozoru. „Za letošní rok od ledna do poloviny července evidujeme 30 pacientů s klíšťovou encefalitidou. Jeden případ je s těžkým průběhem. Za stejné období roku 2023 bylo pacientů s touto diagnózou o osm méně,“ uvádí Hana Pavlasová a doplňuje: „V případě lymské borreliózy je nárůst počtu nemocných za stejné období ještě výraznější. Vloni do půlky července touto nemocí onemocnělo 155 osob. Za letošní rok je to již 235 hlášených případů.“

Zásadní je vyvarovat se samotného přisátí klíštěte, protože výše zmíněná onemocnění mohou přinést vážné zdravotní komplikace.

V lese i v trávě 

Klíšťata se teď ve velké míře vyskytují nejen v lesích a na loukách, ale i ve městech v parcích, v křovinných porostech, v zahradách, ve vysoké trávě. „Nejsnazší je vyhýbat se lokalitám s velkým výskytem těchto cizopasníků a používat při pobytu v přírodě účinné repelenty. Po příchodu domů je třeba si pečlivě prohlédnout celé tělo včetně vlasové části hlavy, jestli jsem si na sobě klíště nepřinesl. Je dobré celou proceduru zopakovat. Když klíště objevím, je třeba je odstranit,“ radí mluvčí KHSV Jana Böhmová.

Jak klíště správně odstranit? 

A jak tedy správně již přisáté klíště odstranit? „Pokud zjistím, že se klíště přisálo, místo vpichu ošetřím jodovým nebo jiným dezinfekčním prostředkem. Po jeho zaschnutí klíště rovnoměrným tahem vytáhnu speciální pinzetou či kleštičkami. Ránu znovu vydezinfikuji. Ruce si chráním rukavicemi a pak si je umyji horkou vodou a mýdlem,“ popisuje mluvčí Böhmová. A dodává, že stejný postup je i v případě přisátého klíštěte na domácím mazlíčkovi.

Odstraněné klíště je nejlepší zabalit do papírového kapesníku, vložit do nehořlavé nádoby a spálit. „Nikdy klíště nerozmačkávám ani nezašlapuji,“ zdůrazňuje mluvčí hygieniků na Vysočině.

Po odstranění klíštěte z rány, je dobré si udělat poznámku do kalendáře, který den a na jakém místě na těle bylo klíště přisáté. „Následně doporučuji sledovat svůj zdravotní stav. Pokud se projeví příznaky onemocnění klíšťové encefalitidy nebo lymské borreliózy, neprodleně je třeba vyhledat lékaře. Jedinou účinnou ochranou proti závažnému onemocnění klíšťovou encefalitidou je očkování,“ říká závěrem Hana Pavlasová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto www.zdravinaroda.cz | Zdroj Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina

Štítky klíště, nemoc, nákaza, výskyt, encefalitida, borrelioza, hygienici, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mějte se na pozoru, Vysočina je teď plná klíšťat. Hygienici radí, jak správně postupovat při odstranění | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.