Počasí dnes23 °C, zítra28 °C
Čtvrtek 20. června 2024  |  Svátek má Květa
Bez reklam

Státní zdravotní ústav: Nákazy černým kašlem asi ubývá, na počtech pacientů se to zatím neprojevuje

Za minulý týden přibylo podle údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) 1502 nových případů černého kašle. Mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová v tiskové zprávě uvedla, že kvůli dlouhé inkubační době zatím počet nově odhalených případů neklesá, přestože se už zřejmě šíření nákazy snižuje. Odborníci odhadují, že týdenní počty nakažených začnou klesat zhruba za měsíc. Od začátku roku lékaři evidují 17 755 nově nakažených.

„Při rozboru hlášených případů (...) podle data prvních příznaků se zdá, že dochází k poklesu cirkulace onemocnění v populaci. Nicméně vzhledem k inkubační době onemocnění, která může být až 21 dní, se tento očekávaný pokles zatím neprojevuje," uvedli zástupci SZÚ v týdenní zprávě. Počet 1502 nových případů je proto druhý nejvyšší za týden od začátku roku.

Nejvíc nakažených je ve věkové skupině 15 až 17 let (4846), SZÚ eviduje také 255 nemocných dětí do jednoho roku. „Počet hlášených dětí s pertusí do jednoho roku života je odrazem cirkulace infekce v populaci dospívajících a dospělých. Protože v proočkované populaci může mít onemocnění pertusí mírný až nerozpoznaný průběh, mohou být dospívající a dospělí s nepoznaným onemocněním zdrojem infekce pro nejmenší děti," řekla Štěpánka Čechová.

Z téměř 18 tisíc nemocných, kterým lékaři černý kašel diagnostikovali, potřebovalo léčbu v nemocnici jen 2,2 procenta. Mezi nejmenšími dětmi je to téměř polovina, lékaři ale kvůli riziku závažných komplikací s rychlým nástupem raději nejmenší pacienty s černým kašlem hospitalizují. Letos zemřelo šest osob nakažených černým kašlem, za minulý týden do statistik nové úmrtí nepřibylo.

Odborníci očekávají, že v létě se mohou v ČR objevit i případy, kdy si lidé černý kašel přivezou z dovolené. „S nastávající dobou dovolených je také pravděpodobné, že se bude zvyšovat počet importovaných onemocnění, tedy těch, které si lidé přivezou ze zahraničních cest, protože pertuse koluje i v dalších evropských i mimoevropských zemích. Nakazit černým kašlem se tedy lze i v zahraničí," doplnila Čechová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky nemoc, zdraví, kašel, nákaza, černý, pacient, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Státní zdravotní ústav: Nákazy černým kašlem asi ubývá, na počtech pacientů se to zatím neprojevuje | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.