Počasí dnes20 °C, zítra23 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Spolu proti melanomu. Odborníci v Jihlavě opět lidem zdarma prohlédnou podezřelá znaménka

Spolu proti melanomu. To je název akce, která se po roce uskuteční v Jihlavě na Masarykově náměstí. Lidé si v úterý 28. května mezi 10. a 17. hodinou mohou nechat zdarma vyšetřit znaménka.

„Cílem blížící se akce, která se uskuteční v úterý 28. května na Masarykově náměstí, je včasné odhalení vzniknu zhoubného melanomu nebo jiných závažných onemocnění či komplikací," uvedla Lucie Maxová z jihlavského tiskového oddělení. 

Rakovina (karcinom) kůže patří v dnešní době k nejfrekventovanějším nádorovým onemocněním. Nejčastějším a nejnebezpečnějším druhem rakoviny kůže je melanom. Nadměrné vystavování kůže přímému slunci bez aplikace ochranného prostředku s vysokým UV faktorem (30 a více) a častá návštěva solária může vést až k rakovině kůže. Nejohroženějšími částmi těla pro výskyt rakoviny jsou ty, které jsou nejvíce vystavovány slunci (záda, ramena apod.).

Odborníci budou lidem prohlížet znaménka v čase od 10 do 17 hodin. Vyšetření jsou dobrovolná a orientační. 

V případě podezření na vážnější formu onemocnění, doporučí lékař klientovi detailnější vyšetření v ordinaci, kde stanoví přesnější diagnózu," dodala Maxová. 

Akci podporuje Zdravé město Jihlava. 

Stan v roce 2023

Stejný stan byl na jihlavském Masarykově náměstí i před rokem. To odborníci v kabinkách vyšetřili téměř 400 lidí, přičemž během dopoledne a pozdního odpoledne v krajském městě Vysočiny zjistili 22 záchytů melanomu. 

Téměř čtyři sta lidí v Jihlavě si nechalo prohlédnout znaménka. Melanom byl odhalen u 22 vyšetřených

Téměř čtyři stovky lidí v Jihlavě v úterý 30. května absolvovaly bezplatné vyšetření znamének v rámci pravidelné akce Spolu proti melanomu. Jak zjistila redakce Jihlavské Drbny, odborníci během dopoledne a pozdního odpoledne v krajském městě...

„V Jihlavě bezplatné vyšetření znamének absolvovalo 367 zájemců, z toho 250 žen a 117 mužů, nejvíce byla zastoupená kategorie 31-45 let. Záchytů melanomů za tento den bylo 22, což je 5,9 procenta z celkového počtu zájemců,“ shrnula před rokem redakci Drbny Zdenka Milotová, vedoucí regionální pobočky České průmyslové zdravotní pojišťovny v Kraji Vysočina. 

Akce Spolu proti melanomu se každoročně koná zhruba v 15 městech České republiky. Mezi lidmi je o ni velký zájem, proto se koná od roku 2016 každý rok. Jak dodala Milotová, pouze v době covidu se dva roky nekonala. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky prohlídka, rakovina, kůže, znaménka, melanom, stan, náměstí, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spolu proti melanomu. Odborníci v Jihlavě opět lidem zdarma prohlédnou podezřelá znaménka | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.